lördag 17 mars 2012

Det rätta barnet

Påskvänner!Svenska kyrkans stiftschefer - och EFS? - har tigit för länge i fosterutrensningsfrågan, i motsats till de norska kollegerna, som därmed kanske fortfarande gör skäl för epitetet biskopar. Dock förtjänar Svenska kyrkan trots allt en eloge för att den i alla fall genom sitt kulturstipendium sponsrat filmen Det rätta barnet, som föranlett Hanne Kjöller att i DN(!) tala om Mengele-fasoner. Men hennes klarspråk hade stiftscheferna behövt använda. Vestigia terrent. (Spåren förskräcker).

Och det räcker inte att bara visa på den positiva vägen, tända ljus som det heter, även om det är absolut nödvändigt och prioritet nr 1. Kyrkan måste också ibland "förbanna mörkret" eller i varje fall "avslöja mörkrets gärningar" (inte bara - men också - när det gäller vapenexport till diktaturer). Ur vår Frälsares mun kom både saligprisningar och verop. "Den som tar emot ett sådant barn tar emot mej". "Vad ni inte har gjort mot dessa mina minsta, det har ni inte heller gjort mot mej". (Nej, jag går inte fri bara för att just mina barn är fullt "normalutvecklade" - hittills).

Filmen ger ingen glättad bild av livet med barn som har Downs syndrom. Snarare tvärtom, tycker en del föräldrar till andra barn med Downs, föräldrar som luftat sin besvikelse på nätet. Men kanske blir den desto starkare just för det, att den inte bagatelliserar bekymren men ändå visar på en välkomnande attityd. (Förresten kan Downs syndrom få så olika uttryck att det är svårt att generalisera de situationer som uppstår; det finns både allvarligare och "lättsammare" former).Vem skulle om valet funnes välja en funktionsnedsättning eller en sjukdom åt sina barn? Men om det nu handlar om en individ som redan existerar och vars liv eller död ligger i våra händer - vem gav oss rätten att avliva vår avkomma för diverse oönskade defekters skull? Har vi faktiskt återinfört den hedniska knäsättningen - fast med modern i huvudrollen i stället för fadern - med kyrkans tysta samtycke?

Jesus älskar alla barnen,
alla barnen på vår jord.

6 kommentarer:

SigridL sa...

Jonas Helgesson skriver i Dagen om detta. Gud gör inga måndagsexemplar är rubriken
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=301576

Andreas Holmberg sa...

Ja, all heder åt Helgesson! Jag länkade till honom från min andra, mer "sekulära" blogg, andraget.blogspot.com, men det är jättebra att du rekommenderar honom här också.

Ju mer jag tänker på det inser jag dock att Hanne Kjöllers DN-artikel innebär ett avgörande genombrott. Faktiskt. En rubrik som hennes i Världen idag vore inget att höja på ögonbrynen för, men i DN! I DN!!!

SigridL sa...

Jo. Sant. Det är flera artiklar det senaste halvåret, i DN och i andra drakar, som bevisar tesen om dessa tiger ska stenarna tala.

Alma sa...

Fler har skrivit om detta och Hanne Kjöller har tagit upp detta tidigare också-men det gör det inte sämre för det! Dessa nazi-fasoner måste avslöjas för hela samhällets skull.

Anders Persson sa...

... och precis som du skriver:
VARFÖR TIGER KYRKAN om detta. Varför vågar inte våra biskopar och kyrkoledare säga något?

Andreas Holmberg sa...

Ja, säg det. Att kyrkomötet inte kan fatta något beslut om ett uttalande mot "rashygienen" begriper man ju, då samma politiska partier som bestämt om abortlag och KUB-tester har majoritet också i kyrkomötet. Men varför inte stiftscheferna tar chansen att visa sej vara verkliga kyrkoledare begriper inte heller jag. Och jag pratade med en f.d. missionsföreståndare (inte inom EFS) som på tal om Down with the Downs-syndromet hänvisade till något planerat yttrande från Sveriges Kristna Råd - fast det har då inte jag sett röken av. Ska vi verkligen lämna bollen till DN och Hanne Kjöller? Eller till nån okänslig person som skämmer ut kyrkan genom att inte visa insikt om den sociala nöden bakom många provocerade aborter (inte alla). Just de sansade och välmodulerade kyrkoledarna måste säga ifrån - och det på skarpen! (Precis som mot vapenexport och taskig flyktingpolitik - för det här handlar ju också om allas lika värde och att vissa inte är välkomna i vårt land!).