söndag 13 februari 2011

Glädjens dag

Påskvänner!

Gud verkar nu! Så kanske tron finns kvar på jorden tills Kristus kommer, eller i varje fall till 2038, nästa gång vi, eller de som lever då, får fira Sjätte söndagen efter Trettondagen!

(Lite märkligt att detta är enda firandet på nästan 40 år, mellan 2000 och 2038 alltså, och att det förmodligen var och blir den enda gången som texterna, med vidhängande kollektböner, bläddras fram i nuvarande psalmboksupplagor - men det är ju fritt fram att läsa den underbara Jesajatexten när som helst under de närmaste 27 åren).

Jag vill också gratulera Egypten till en väl genomförd "hibiskusrevolution"! Vredens dag blir till slut en Glädjens dag (som väl också Herrens dag är tänkt att bli en gång). Det är egentligen fantastiskt så snyggt demonstrationerna på Befrielsetorget sköttes, och att Mubarak kunde tvingas på fall utan att presidentpalatset behövde stormas eller andra större våldsamheter äga rum. Nu ber vi att också den fortsatta övergången till demokrati ska ske fredligt, och att kristna och muslimer ska kunna samverka för ett bättre samhälle. (Jag har redan läst om flera egyptier som sneglar på hur det fungerar i Indien, världens största demokrati).

Nu är "julserien" definitivt över, men idag sjöng vi som ingångspsalm den psalm som i övriga Norden står bland julpsalmerna, men hos oss närmast anses ha begravningskaraktär. Sjung gärna med! Aldrig förstummas tonen från himlen!



1. Härlig är jorden,
härlig är Guds himmel,
skön är själarnas pilgrimsgång.
Genom de fagra
riken på jorden
gå vi till paradis med sång.

2. Tidevarv komma,
tidevarv försvinna,
släkten följer släktens gång.
Aldrig förstummas
tonen från himlen
i själens glada pilgrimssång.

3. Änglar den sjöngo
först för markens herdar.
Skönt från själ till själ det ljöd:
Människa, gläd dig,
Frälsarn är kommen,
frid över jorden Herren bjöd.

3 kommentarer:

SigridL sa...

Tänk att undanhålla oss ett sådant tema så länge!

Andreas Holmberg sa...

Ja, visst är det gräsligt :oD? Men vi är ju inga kyrkoårsslavar, och temat borde egentligen stå över varje söndag, över varje gudstjänst. Gud verkar nu.

SigridL sa...

Amen!!