söndag 3 maj 2020

Hoppusslade gudstjänster - ett slags utvidgad "postilla"

Påskvänner!

Inget kan helt ersätta söndagens gudstjänst i fysisk församlingsgemenskap och kanske även nattvardsgemenskap (då vi i normalfallet får röra vid Kristi kropp i dubbel bemärkelse). Men Jesus är ju närvarande genom sitt ord och sin Ande också när vi, utan att "överge vår församlingsgemenskap, som somliga har för sed" (Hebr.), läser och hör och ber därhemmavid.

Det görs ju dessa tider mer eller mindre hörbara utsändningar från de gudstjänster som trots allt hålls (med fler eller färre deltagare). Kanske kan mina små "hopklipp" också vara till någon uppbyggelse - eller hjälp i planeringen för en "live-gudstjänst"?

I varje fall har jag hittills under påsktiden ganska kvickt "pusslat ihop" fyra stycken, till den verkan och glädje det hava kan. Håll till godo och tack till alla som bidragit med pusselbitarna!

* Andra söndagen i påsktiden (Quasimodogeniti)

Tredje söndagen i påsktiden (Herdesöndagen, Misericordia Domini).

Fjärde söndagen i påsktiden (Jubilate, den här dagen, alltså).

Femte söndagen i påsktiden (Cantate, nästa söndag alltså).

F. ö. kan vi även påminna oss vad Jakob skriver i sitt brev:

"En gudstjänst, som är ren och obesmittad inför Gud och Fadern, är det att vårda sig om fader- och moderlösa barn och änkor i deras bedrövelse, och att hålla sig obefläckad av världen." (Jak. 1:27)

Inga kommentarer: