torsdag 13 april 2017

Bollnäspsalmen som ingen sjunger i Bollnäs - men många i Finland och Norge!

Påskvänner!


När skärtorsdagen lider mot sitt slut och det går mot en skärmfri långfredag, kan jag inte annat än fängslas av bollnäsrektorn och Efs:s provinsombud Carl Gotthard Lianders passionerade passionspsalm "Det går från örtagården" eller, som den i bearbetad form lyder, "Från örtagården leder". Han skrev både text och melodi vid 39 års ålder, och den är idag en av Nordens mest sjungna passionspsalmer. Den finns i både finska och finlandssvenska (från 1986) och norska (från 2013) psalmboken, men inte i svenska! Den fanns i Efs:s Sionstoner fram till 1986, och finns fortfarande i östlaestadianernas Sions sånger och Elm-Bv:s Lova Herren, men är numera i stort sett okänd i vårt land.

Så meditera gärna över texten någon av nedanstående musikaliska utstyrslar - alltifrån gitarr till kyrkorgel till... heavy metal! Tur kanske att Liander inte behöver höra alla tolkningar av hans "låt", men inse att den gått hem i öst och väst på ett sätt som påskvandrande bollnäsbor eller vanliga Efs-are knappast har en aning om. Underliga äro Herrens vägar - jämför med hur den svenska sången O store Gud länge var nästan bortglömd i vårt eget land och återintroducerades via USA och Ukraina(!). "Sänd ditt bröd över vattnet, för i tidens längd får du det tillbaka". Liander ville ära vår Frälsare, och det har han sannerligen fått göra, men av någon anledning särskilt bland finnar! (Kan det vara melodin?)

God långfredag tillönskas er alla av mej och Carl Gotthard - vi hörs framåt påskdagen!

1. Från örtagården leder
till Golgata en väg
som Anden förbereder
och tecknar steg för steg.
Till paradis den vägen bär,
men en smärtornas väg det är.

2. Av kärlek till oss arma
vår Jesus den har gått.
Hans hjärta ömma, varma
sitt dödsstyng där har fått.
Till paradis...

3. Vi ser olivträdslunden,
där han i ångest ber,
i mörka midnattsstunden
sej själv till offer ger.
Till paradis...

4. Han ingen av oss glömmer,
han villigt tar på sej
de synder oss fördömer,
att frälsa dej och mej.
Till paradis...

5. De sköna himlens dräkter
så dyrt han köpte då
åt alla folk och släkter
som inför Gud ska stå.
Till paradis...

6. Kom, syskon, låt oss dröja
i tro vid korsets stam,
i andakt blicken höja
mot Frälsaren, Guds Lamm!
Till paradis...

7. Vi bara så kan lära
den evigt nya sång
till Guds och Lammets ära,
som sjungs hos Gud en gång.
Han allt för oss fullbordat har,
men en smärtornas väg det var. 

1 kommentar:

Theresa williams sa...

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag Mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningsgivaren som hjälpt mig med mitt eget problem. Email: drogunduspellcaster@gmail.com du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

1) Kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
Genom drogunduspellcaster@gmail.com