måndag 15 februari 2016

Full fart på bönhuset

Värst vad det händer saker på bönhuset i Njutånger nu! Förutom körsång, kyrkis, stickgrupp och annat som ingår i det vanliga veckoschemat.

Igår var det gudstjänst på Första söndagen i fastan med sång av Februarikvartetten (som sjungit två söndagar i rad med olika repertoar!). Och idag var det 11-kaffe med Laila Brolin som berättade om "Den gamla skolan", och då inte syftande på något visst skolhus utan på både sin egen skolgång i Bjuråker-Norrbo och på folkskolans införande i Njutånger socken på 1840-1860-talen. Folkbildning på hög nivå i bönhuset idag, alltså. Mycket, mycket intressant!

Nu på söndag den 21 januari kl. 16.00 blir det årsmöte på bönhuset. Måndag den 22 kl. 19.30 blir det bön. Och redan nästnästa helg, den tredje i fastan, blir det visst en nyinsatt helgmålsbön med predikan av tillrest talare vid namn Mikael (kan inte efternamnet än). Alltså den 27 januari kl 18.00. Välkomna!

Nästa söndagsgudstjänst därstädes blir dock inte förrän på Femte söndagen i fastan, då vi tänder det femte ljuset i "fasteljusstaken" och firar Jungfru Marie bebådelsedag eller Vårfrudagen (Våffeldagen), eftersom den 25 mars i år är Långfredag och vi inte gärna kan fira Jesus´ avlelse och död samtidigt.

Eller? Både vårfrudags- och långfredagspredikanterna borde detta år anknyta till detta sammanträffande i sina predikningar. Jfr Rutströms även i min språkliga bearbetning originella julsång Nu är glädjen stor: född är Gud, vår bror.

Inga kommentarer: