onsdag 11 november 2009

Hela stiftschefskollegiet bör avgå

Påskvänner!

Det var helt rätt att EFS var representerat vid Farsdagens (sic!) stiftschefsinvigning i Uppsala. Var vi representerade när K-G Hammar invigdes till ärkechef ska vi väl inte utebli nu. Vi är inga homofober eller fallosdyrkare.

Däremot bör HELA stiftschefskollegiet avgå vid årsskiftet, inte bara Eva Brunne och Tuulikki Koivunen Bylund. Jag har inte hört något av Hans S, men det ser ut som att han gör som åsiktsfränderna Esbjörn och Ragnar och manar till solidaritet och enhet samt ser till att deformen implementeras också i Lule stift. (Motbevisa mej gärna, Hans!). HELA stiftschefskollegiet har därmed skämt ut både sej själva och Svenska kyrkan inklusive EFS (ärligt: hur tror ni vi kommer att se på det här illa genomtänkta och föga legitima beslutet - kan en kristen kyrka alls rösta om sånt här? - om, säg, 5 eller 10 år?).

Men alldeles särskilt tankeväckande är det onekligen att Bylund och Brunne stiftschefsinvigdes just på Fars dag. Få teologer har gjort så mycket som de i ord och handling för att reducera det vårdnadshavande, närvarande faderskapet till något man både kan ha och mista. De har starkt bidragit till Svenska kyrkans lednings nuvarande absurda hållning, att det inte är någon som helst fördel för en 5- eller 15-årig pojke eller flicka med 2 föräldrar att, allt annat lika, ha en pappa jämfört med att ingen pappa ha. (I jämställdhetens namn tycker de inte heller att det är någon som helst fördel för en 2- eller 12-årig pojke eller flicka att, allt annat lika, ha en mamma jämfört med att ingen mamma ha). Men den Gud som vårdar sej om änkor och faderlösa ser också till de barn som nu med kyrkoledningens goda minne avlas fram till avsiktlig och planerad faderlöshet.

För övrigt vill jag bekräfta att jag i huvudsak delar kyrkoledningens syn på flykting- och miljöfrågor, samt instämmer i vädjan om hjälp till torkdrabbade i östra Afrika. Men Svenska kyrkan får gärna uppdatera informationen från september. Hur har läget förvärrats/förbättrats nu i november?

Tack för att jorden ger mat nog åt alla,
lär oss att ta av den i rimlig mån.
Hjälp oss att duka ett långbord i världen
som alla kan resa sej mätta från.

4 kommentarer:

Anonym sa...

EFS skulle inte deltagit i biskopsvigningen i Uppsala. Det går inte att ursäkta sig med att EFS vad med när K G Hammar vigdes. Man behöver väl inte göra om samma fel två gånger.
Hade EFS uteblivit så hade det varit en markering att det är fel viga någon lever i synd. EFS hade då varit i gott sällskap med alla de biskopar som uteblev.

Andreas Holmberg sa...

Jag förstår din synpunkt, men EFS ska inte "stämpla" homosexuella mer än andra. Hade vi uteblivit från K G Hammars vigning eller från Lennart Koskinens (skild och omgift, skild och omgift) hade vi kunnat utebli nu. Att för första gången markera på detta sätt när en person från en mycket utsatt grupp vigs till stiftchef, det hade jag ansett vara mycket olämpligt. Vi ska vara närvarande men ställa kritiska frågor - och vi ska givetvis varken erkänna Brunne eller Wejryd som andliga ledare.

Anonym sa...

Enligt Augustanas 28:e artikel ska vi lyda biskopen då biskopen lyder evangelium, annars ska vi lyda evangelium.

Anonym sa...

Ställde EFS representant kritiska frågor till Wejryd och Brunne. Kan vi få besked om det skedde så?