måndag 26 december 2022

Annandag jul i Jakobs kyrka och Tredjedag jul på Efs

Påsk- och julvänner!

Om Annandagen firades med högmässa i Jakobs kyrka i Hudiksvall blir det imorgon på Tredjedagen julgemenskap på EFS Njutånger med gröt och skinkmackor och en del sång och musik fr o m kl 14. Välkomna!

(F ö är det i år 2022 exakt 100 år sedan den ståtliga Betlehemskyrkan i Edsbyn stod färdig - jag har bara varit där en gång under någon Kom och se-festival och ätit med journalisten Birger Thureson. Idag tillhör den något annat av samfunden i Hälsinglands Jerusalem).

lördag 24 december 2022

Adventskalender lucka 24: Jesus, lär mej rätt betrakta

Påsk-, advents- och julvänner!

Franzéns julpsalm, lätt bearbetad. Därefter Rosenius' julaftonsbetraktelse över samma bibelord ("Ordet blev kött", Joh 1:14). Men läs gärna även Magnus Malms och kyrkofadern Hieronymus' julbetraktelser! Jag tackar Gud för dem alla. Här står tiden och kyrkohistorien verkligen stilla ett slag.

En God Jul tillönskas alla - tack vare vår Frälsare.



1. Jesus, lär mig rätt betrakta
Ordet, som blev kött i dej,
och ej något högre akta
än den fröjd du bjuder mej:
fröjd av sanning, nåd och frid,
fröjd, som blir i evig tid,
då du Faderns råd förklarar,
Fadern själv oss uppenbarar.

2. Fadern själv, hos vilken Ordet
evigt var och evigt är,
av vars tanke allt är vordet
och vars hand all världen bär,
honom, den Oändlige,
i hans ende Son vi ser,
i den vise, kärleksrike,
helige, som blev vår like.

3. Gud, när du i molnen ljungar
och i morgonsolen ler,
när du föder fågelns ungar,
liljorna sin fägring ger,
när du mej ur faran för,
när din röst hos mej jag hör,
o, då känner jag dej vara
och din härlighet förklara.

4. Dock, när tanken dej vill hinna
i det ljus som höljer dej,
kan den ingen vila finna,
hjärtat självt förirrar sej.
Men du tar en jordisk hamn,
Gud och mänska, i din famn
du oss sluter såsom bröder,
och för oss ditt hjärta blöder.

5. Se, då viker tvivlet fjärran
för det klara livets ord!
Tro och kärlek skådar Herran
i hans vägar på vår jord.
Då han föds, som lovad är,
då för oss han korset bär,
då ut ur sin grav han träder,
nåd och sanning världen gläder.

6. Gud, din kärlek kan ej kallna
mot det stoft du livat har.
Själv du söker här den fallna,
som av dej en avbild var.
Sen ej mer hon liknar dej,
ej till dej kan lyfta sej,
du till mänskan
 stiger neder,
själv till himlen henne leder.

7. Led oss, Jesus, lär oss lida,
lär oss verka såsom du
och ett evigt liv förbida
efter detta korta nu.
Som du ett med Fadern var,
Fadern i dej uppenbar,
så vi ett med dej må vara,
dej i allt vårt verk förklara.


Text: Frans Michael Franzén 1814, ngt bearb.
Musik: Genéve 1551


ORDET BLEV KÖTT (Joh. 1:14)

Ordet, det eviga ordet vart kött! Guds evige Son blir människa, en verklig människa, blott icke en syndig, utan en ren människa.

Född av kvinna. Den, som är född av en sann, naturlig kvinna, måste vara en sann, verklig människa. En verklig kvinna föder intet annat än en verklig människa. Så är då Guds evige Son verkligen en medlem av vårt släkte, så att hans stam och släktingar räknas ibland Adams avkomlingar, såsom också första bladet av nya testamentet visar. Guds Son är vår släkting, vår blodsförvant, "bröderna lik", synden undantagen. Obegripliga Guds kärlek, som fattade ett så besynnerligt och nådefullt råd om vår frälsning!

Men här svartnar det dock för förnuftets öga. Guds evige Son vår blodsförvant, vår bror! Är det sant? Är det möjligt? Jag börjar och jag slutar, och jag börjar igen med denna punkt. Är det sant? Är det möjligt? Jag kan inte begripa det, men jag kan inte heller komma ifrån det. Mina tankar snärjs såsom i ett nät av eviga obegripligheter, men också oundkomliga vittnesbörd; och frågan har den vikt, att med den hela kristendomen står eller faller, och med den vår frälsning och salighet.

Å ena sidan är det alldeles för mycket stort och herrligt, att vi arma fallna människobarn ska vara så högt skattade och hedrade, att Guds evige Son ska vara vår broder och blodsförvant — det är för mycket stort och herrligt, så att jag inte kan tro det för dess storhets skull.

Å andra sidan är mej denna stötesten för svår att bortkasta. Där står en hel värld av vittnesbörd om honom: Först en hel lång världsålder av besynnerliga förutsägelser och sedan en efterföljande världsålder av besynnerliga uppfyllelser, av de underbaraste punktliga uppfyllelser av allt, vad som var förutsagt. Kan jag helt kasta bort den personen, som utgör föremålet för alla dessa förutsägelser och uppfyllelser? Den stenen, som av byggningsmännen blev bortkastad, men som Gud dock gjorde till en hörnsten, ska också jag försöka att kasta bort honom?

Eller kan jag kasta bort bara vad jag ser för ögonen i denna dag av hans rike på jorden? Ja, kan jag kasta bort allt som jag själv erfarit av den trogne Herren? O nej, Han är en levande och närvarande Gud, vi känner honom ju, och det endast såsom uppenbarad i köttet; ty ingen känner Fadern utom Sonen. Men då — kan jag då å andra sidan tro allt detta stora och herrliga, som ligger däri, att Gud är vorden uppenbar i köttet? Det är ju dock alldeles för mycket stort och herrligt!

Och likväl är det en evig och gudomlig sanning — en sanning, som är lika viss och gudomlig, om än alla människors förnuft går sönder på densamma. Ja, Gud vare lov, att vi inte kunna begripa den, d. ä. att vi inte har en så liten Gud, att vårt arma blinda förnuft kan följa honom. Gud bevare oss för att ha en Gud, som inte skulle övergå vårt förstånd! Men att det arma, fallna och trånga hjärtat inte kan behålla denna outsägliga skatt och glädje, det är dock en plåga, för vilken man kan önska sej en snar förlossning.

Kunde jag blott behålla denna stora herrlighet levande i mitt hjärta, att Guds evige Son är vår blodsförvant, vår broder, då ville jag inget mer, då hade jag nog. Ja, för tid och evighet nog. Ty då skulle jag dock draga sådana slutsatser av det saliga förhållandet, att inte mer någon enda sorglig tanke skulle kunna få rum i mitt hjärta; nej, mitt arma hjärta skulle väl hellre vilja sönderbrista av allt för stor fröjd och glädje. Ty har vårt fallna och förnedrade släkte blivit så hedrat, att Guds evige Son har givit sej in i vårt släkte, blivit en av oss, blivit vår blodsförvant — o, då vill jag inte mera veta — då har vårt släkte sannerligen blivit så ärat och upphöjt över alla änglatroner, ja, upp till själva himmelen, att man må väl säga, att vår genom syndafallet lidna skada, skymf och förnedring är mer än rikligen hämnad och ersatt; så att det omsider nu är den allrastörsta ära att vara människa — ja så, att de heliga änglar sannerligen hade skäl att önska: "Ack, den som vore människa!"

Det är sant, vad Luther anmärker, att sedan Guds Son blivit en människa, borde det dock ha den frukt och verkan på oss, att vi skulle innerligen älska och glädjas åt allt, vad som heter människa, och aldrig mer kunna hysa ovänlighet mot någon medlem av det släktet. Alla kristna borde ock till sin tröst och uppmuntran mot all livets vedervärdighet något djupare försänka sej i denna betraktelse och be Gud om nåd att få den in i hjärtat, så att de med stor förundran och glädje kunde säga: Nu vill jag inget mer! Guds Son är en människa. Då ska med allting bli väl. Är Guds Son vorden vår blodsförvant, då anar jag någon större kärlek i Guds hjärta till oss människor, än vi vanligen tror; då måste det inte vara, såsom det ofta förekommer  oss, att Gud är fjärran och liknöjd om oss, nej, då måste det endast ligga något djupt fördöljande därunder, något underligt lekande med oss, när han så förhåller sej, som om han inte brydde sej om oss.

Ordet blev kött och tog sin boning bland oss,
kom till vår jord, Kristus är hans namn.
Så Gud sig härlig för all världen visar.
O kom, låt oss tillbedja,
o kom, låt oss tillbedja
vår Herre Krist.

fredag 23 december 2022

Adventskalender lucka 23: Vad skapat är

Påsk-, advents- och julvänner!

Här kommer fortsättningen och slutet på gårdagens "lärodikt" (jag har alltså delat upp den i två delar). Skriv gärna en modernare version av trosläran - men att den för minnets skull gärna kan få rimma bör man inte förneka. 

Däremot behöver den nog i så fall delas upp i flera kortare dikter - vårt tålamod med poesin är inte längre lika stort som med prosan.

Det här är i alla fall både jul- och påskförkunnelse från en biskop av klassiskt evangelisk-lutherskt snitt. Jag har bearbetat Franzéns text ytterst sparsamt - den som vill ha en modernare text får som sagt gärna skriva en själv!


1. Vad skapat är, från stjärnorna till gräsen,
Guds vishet, godhet, härlighet beter.
Men honom själv den ur hans eget väsen
Ursprungne synligt för oss återger.

2. Och hur i gudomsdjupet än må spana
en prisad vishet: ack! vad vet hon mer,
än vad det budskapet oss låter ana,
att Gud, som mänska, till oss stigit ner;

3. att vi må nära se och känna Herran;
liksom av oss med glädje igenkänns
i älsklig yngling, sänd till oss ur fjärran,
hans faders bild, en länge saknad väns!

4. Han kom från himlen, för att dit oss föra,
förnedrad, för att vi upphöjas må,
och detta skulle ej oss fallna röra,
ej mer än lagens blixt vårt hjärta slå?

5. Se Fadern, som sin ende Son ej skonar,
se Sonen, som sig själv till offer ger!
Vad vet du väl som världens synd försonar,
om det ej så, av sådan kärlek sker?

6. I varje tid, vart vi vill ögat välva,
omväxlar fint fördärv med vild natur.
Ack, vad eländighet inom oss själva!
Ve oss om ej förlossning sker därur!

7. Behövs då ej en lösen för den fångne?
Och vem betalar den, om icke Han,
den med sitt blod för oss i borgen gångne,
som syndens makt och döden övervann.

8. Med synden döden kom. 
Men du det glömmer,
du som bestrider syndens straff av Gud.
Vad sker då på den dag, då Herren dömer,
och visar bort dem, som ej lytt hans bud?

9. Vi saknar hopp, det må var dag betonas,
om vi ej får vid korset falla ner,
där Han, som lider för att vi ska skonas,
i hånat kval för sina bödlar ber.

10. Har Kristus endast med sin sedelära
förmått att lösa syndavanans band? -
Se där den lame, som sig låter bära
till Frälsarns fot, att helas av Hans hand.

11. "Din synd förlåtes dig, min son", så ljuder
till syndarns tröst det första nådens ord.
"Stå upp och gå", det andra sedan bjuder.
Och han står upp och går, helbrägdagjord.

12. Men märk hans tro!
Från dörren undanskjuten
han kom från taket in, och nu han bär
vad honom bar liksom en fånge sluten.
Fri, som hans kropp, nu ock hans ande är.

13. Så Frälsarn själv oss nådens ordning visar,
vem är det som med tröst från honom går?
Månn farisén, som sig rättfärdig prisar?
Nej, synderskan, vars gråt hans fötter tvår.

14. Men som försoning är tillika rening,
i kraft utav det blod, som offrat är,
så måste grenen röja sin förening
med ädla stammen i den frukt, han bär.

15. Den gode Herden gav sitt liv för fåren
och som uppstånden vårdar sina får.
Hans röst dem samlar ifrån villospåren,
och ulven flyr, då de med Honom går.


torsdag 22 december 2022

Adventskalender lucka 22: Är det ej helt

Påsk-, advents- och julvänner!

Också under sin biskopstid, alltså flera decennier efter sitt egentliga psalmskapande, uttryckte sej Franzén gärna på vers, bl a i sin apologetiska skrift "Rabulisten och lantprästen - ett samtal i sakerstian".

Ett annat exempel är dessa rader, som, ehuru knappast avsedda att sjungas, är en sorts "apologetisk hymn" som jag nu låter bli Jonatan-dagens adventskalenderpsalm:


1. Är det ej helt, vad Gud oss uppenbarat?
Är det ej ett från början och till slut?
Hur kunde Evangelium bli förklarat,
om profetian icke gått förut?

2. Det står för evigt, vad de har gemensamt,
de två förbunden; och det främsta är,
att över allting älska Gud. Det ensamt
om bådaderas enhet vittne bär.

3. Ej blott till Israel, nej, till oss alla
ur Sinais åskmoln höjdes Herrens röst.
Den skarpa domsbasun där hördes skalla,
genljuder än från syndarns slagna bröst.

4. Som i ett tornur, på de tolv i ringen
vad tiden lider allas ögon ser,
så, vad är rätt, vad brytas må av ingen,
de tio bud, de tvenne tavlor ter.

5. Dem vill man dock ifrån oss fjärran skjuta.
Hur kan man det, då Han, som kommen var,
att allt fullborda, allting sammansluta,
med sitt insegel dem förnyat har?

6. Vems var den röst, som Mose anda väckte?
Vem var den ängel, som för honom gick,
som folkets törst ur brustna klippan släckte,
och brödet gav, som det från himlen fick?

7. "Mitt namn i Honom är", så Herren sade,
och hör: som Herren själv, så bjuder Han.
Hos Abraham Han redan gästat hade,
och det var Honom, Jakob övervann.

8. Dold inom sej, blir Gudomen i Ordet,
Enfödde Sonen, för oss uppenbar.
Som Skaparordet, Hans är ock budordet.
Hos Gud Han före tidens början var.

9. "Förklara mej", så bad Han själv på jorden,
"o Fader! som jag, förrän världen fanns,
stått härlig inför dej". Märk väl de orden:
av evighet den klarheten var hans!



onsdag 21 december 2022

Adventskalender lucka 21: Vak upp, hör, väkten ljuder

Påsk-, advents- och julvänner!

Ännu lite mer allvar nu då. Den här Franzén-psalmen som likt ett tiotal av hans hand tagits med i tre psalmböcker på raken (dock förkortad i 1937 och 1986 års psalmböcker) bygger på bibelorden "Ingen tid skall vara mer" (Upp. 10:6) och "Se, nu är den välbehagliga tiden, nu är frälsningens dag" (2 Kor. 6:2). Denna psalm bör sjungas mycket mer, skriver prästen Sigfrid Hoas (1908-1984) i sin bok "Bergen i Bibeln" (EFS-förlaget 1980).
Visst behövs mer nyskrivna psalmer på detta tema till 2030 års psalmbok. Men skrivs det några?



1. Vak upp! Hör väkten ljuder 
från Sions murar än. 
Se, nådens sol dig bjuder 
en bättringsdag igen. 
Men snart ska budet fara 
från livets Furste ner 
och i hans namn förklara 
att ingen tid är mer. 

2. För sent ska syndarn vakna 
där ingen morgon är, 
där han skall evigt sakna 
den nåd han spillde här, 
där ingen bön ska höras,
där ingen bättring sker, 
för kan väl bättring göras 
då ingen tid är mer? 

3. O du i synden döde! 
Se denna evighet, 
där allt är mörkt och öde 
och ej av ändring vet! 
Att synden hopplöst minnas: 
o mask som ro ej ger! 
Ack, kan väl hoppet finnas, 
då ingen tid är mer? 

4. Vak upp! Hör, ropet skallar: 
Nu är behaglig tid! 
Nu gå dit Herren kallar 
med bön och bot och strid. 
Vill du den nåd förnimma, 
som syndarn bjuds ännu, 
så tänk var dag, var timma, 
att nu är tid, blott nu.

Text: Frans Michael Franzén 1812 (40 år), 1816, bearb.
(En förkortad version finns i 1986 års psalmbok nr 535)
Musik: Strassburg 1536

Adventskalender lucka 20: O Gud, vår broder Abels blod

Påsk-, advents- och julvänner!

En julpsalm, om än för Annandagen, är denna som jag vet mej ha sjungit endast en gång vid en högmässa (i Småkyrkan på Gärdan, Luleå, någon gång för mer än 40 år sedan). Skriv gärna nya martyrpsalmer - temat är alltid aktuellt!

Något bearbetad låter den som nedan (jag tyckte att den förste NT-martyren Stefanus kunde nämnas explicit, lika väl som den förste GT-martyren Abel):




1. O Gud, vår broder Abels blod
till dej från jorden ropar.
Än rasar ondskans övermod,
än brott på brott den hopar.
Dock vid allt otrons överdåd
de dina du hugsvalar.
Till jorden ser du än i nåd,
ty Jesu blod här talar.

2. Och se, då en rättfärdig man
står fram att sanning yrka,
all världens makt ej fruktar han,
Guds sak ger honom styrka.
Förgäves ondskan tänder skär
och till hans död sej väpnar:
hans uppsyn lik en ängels är,
för vilken brottet häpnar.

3. Med himlens glädje för sin syn
går Stefanus att lida
och skådar i den öppna skyn
Guds Son vid Faderns sida.
Lik honom ber han i sitt fall
för dem som ont vill göra
och dör med lugn, ty en gång skall
dock mörkrets makt upphöra.

4. Ja, Herrens ljus ej slocknar ut,
fast det i moln sej döljer.
Det goda segra skall till slut,
fast världen det förföljer.
Ja, han som kom i Herrens namn
skall då som solen skina
och samla i en evig hamn
från tidens storm de sina.

Text: Frans Michael Franzén 1813, 1814 (41, 42 år), bearb.
Musik: Burkhard Waldis

måndag 19 december 2022

Adventskalender lucka 19: När allt omkring mig vilar

Påsk-, advents- och julvänner!

Ännu en kvällspsalm av Franzén har vi här, något bearbetad. Den har samma versmått och melodi som Paul Gerhardts mer berömda "Nu vilar hela jorden" (i SvPs1986 "Nu vilar folk och länder"). Genom sin mindre längd var den länge mer sjungen, men torde i vår tid och i Efs idag sedan länge ha konkurrerats ut av såväl "Bred dina vida vingar" som "Nu sjunker bullret och stressen släpper". 

Som aftonbön vid enskild andakt torde den dock fortfarande ha sitt värde. "När jag mig ensam finner" är ju en mindre aktuell versrad i församlingssång.



1. När allt omkring mej vilar,
till dej min ande ilar,
o Gud, och lovar dej.
När världens larm försvinner
och jag mej ensam finner,
är du, Barmhärtige, hos mej.

2. När mörker jorden höljer
och all dess prakt fördöljer,
jag till ditt rike ser.
Jag ser det kring de dina
av nåd och sanning skina,
i saligt ljus som ej går ner.

3. I natten mörk du ser mej,

din kärleks ljus omger mej,
i det jag somnar in,
i det jag vaknar åter,
allt medan du mej låter
här fostras att bli evigt din.

4. Låt mej din nåd ej sakna,
tills jag en gång får vakna
där själv du solen är,
där glad på dej jag aktar,
ditt ansikte betraktar
och kommer dej alltmera när.



Text: Frans Michael Franzén 1814 (42 år), 1818, bearb.
Musik: Heinrich Isaac o 1500 (50 år)



söndag 18 december 2022

Adventskalender lucka 18: Gud, min Gud, som ville än

Påsk-, advents- och julvänner!

Kändes förra Franzén-psalmen lite föråldrad för just konfirmander, känns kanske den här kyrkotagningspsalmen fullkomligt obsolet även i bearbetad form. Framför allt är ju Birgitte Catrine Boyes danska kyrkotagningspsalm "Nu får med Gud sej glädja" så mycket bättre - skriven av en kvinna och flerbarnsmor dessutom!

Men som vanligt gäller om gamla psalmer i mindre vanliga men viktiga ämnesområden: skriv gärna en nyare och bättre! En lycklig barnsbörd är väl värd att fira separat från dopet. Franzén gör i alla fall ett aktningsvärt försök i en psalmbok där endast 0,6% av psalmerna var skrivna av kvinnor!




FÖR EN MODER SOM SKALL KYRKOTAGAS

1. Gud, min Gud, som ville än
mej åt barn och make frälsa,
gläd mej i ditt hus igen,
fyll min kropp och själ med hälsa.
Stärk mej, helga mej idag,
utan dej vad vore jag?

2. Jesus, på ditt rika ord
vill jag som Maria höra,
låt dess kraft på denna jord
mej på rätta vägen föra,
så jag jämt på hjärtat bär
vad den bästa delen är.

3. Sedan kan jag lugn och nöjd
även Martas omsorg bära,
tacksam för din frid och fröjd,
tacksam att du är mej nära.
Rätta glädjen är hos dej,
bli en daglig gäst hos mej.

4. Kom, o Jesus, låt ditt namn
mej som mor och maka gläda.
Se till barnet i min famn,
du som signade de späda,
du som själv så späd och arm
legat vid en moders barm.

5. Kom! Med kärlek och med tro
vill jag dej, o Herre, tjäna.
Kom! Välsigna bröd och bo
och din Ande mej förläna.
Låt mej göra, vis och from,
av mitt hem din helgedom.

lördag 17 december 2022

Adventskalender lucka 17: Kom o Jesus

Påsk-, advents- och julvänner!

Vid min konfirmation i Tavelsjö kyrka försommaren 1984 sjöngs denna Franzén-psalm som stod under rubriken "Konfirmation". Jag har bearbetat den något, men i stort sett är det Franzén som talar - eller snarare ber i konfirmandernas namn. Sådana sånger blir ju fort lite "bedagade", men jag reagerade inte den gången mot det lite ålderdomliga språket, utan tänkte att det väl var som det skulle vara vid ett så högtidligt tillfälle. 

Nå, i bearbetad form tycker jag att den fortfarande förtjänar att sjungas ibland. Kanske inte precis just bara av konfirmander utan av nattvardsgäster i allmänhet som beredelsepsalm. (Nuförtiden har det ju blivit mer sällsynt att konfirmandtiden innebär "att beredas till sin första nattvardsgång", men en god beredelse inför varje nattvardsgång behöver vi verkligen, både goda beredelseord och goda beredelsepsalmer). 

Men i finlandssvenska psalmboken (också den från 1986!) finns Franzéns psalm kvar under rubriken Konfirmation (också där lätt bearbetad!) och även den finska psalmboken Virsikirja har med den i sin senaste upplaga. Här i Sverige sjungs den dock inte längre - den togs t ex inte med i Lova Herren 2020. Jo, förresten, den kom nog faktiskt med i västlaestadianernas psalmbok för några år sedan!



1. Kom, o Jesus, väck mitt sinne 
och bered mej med ditt ord 
till den stund som snart är inne, 
då jag inbjuds till ditt bord, 
till det bord dit själv du stiger 
kärleksfull från himlen ner 
och till salighet inviger 
den som dej sitt hjärta ger. 

2. I din kärlek underbara
fyll mitt hjärta med din nåd. 
Din för alltid vill jag vara, 
led mej i din Andes råd. 
Du som tog de små i famnen
och min barndoms tillflykt var, 
led mej hem till himlahamnen, 
så jag inte vilse far. 

3. Låt ditt ljus så för mej skina 
att jag aldrig lämnar dej, 
påminn mej din död och pina 
då en avväg frestar mej. 
Låt mej djupt i själen fatta 
hur du lidit för min skuld 
och din kärlek högre skatta 
än all världens makt och guld. 

4. Mer än allting annat väger
kärleken jag får av dej,
ingen bättre vän jag äger 
än den vän som dött för mej. 
Ja, jag vet att du mej känner,
att din Ande hos mej är,
ja, jag vill bland dina vänner 
följa dej och ha dej kär.


fredag 16 december 2022

Adventskalender lucka 16: Min vilotimma ljuder

Påsk-, advents- och julvänner!

De här tjejerna sjöng just den här brutalrealistiska Franzén-kvällspsalmen till just den här Bingsjö-melodin i Nianfors kyrka för några år sedan. (Kan det ha varit just 2018 - samma år som den här inspelningen är ifrån?). "Min vilotimma ljuder / en gång, en sista gång / och mej i graven bjuder / en bädd så kall och trång." 

I 1819 års psalmbok hade den nr 444, i 1937 års psalmbok nr 452. Den fanns alltså kvar i psalmboken så sent som 1983, då jag fick min svarta konfirmandpsalmbok i guldsnitt, under rubriken "Vid aftonklämtningen". Enda textbearbetningen som skett då var att slutradernas "då kan jag roligt somna" ändrats till "då kan i ro jag somna"! Lina Sandells Bred dina vida vingar hade nr 451, och båda psalmerna hade samma melodi, dock inte så att man sjöng Min vilotimma ljuder på melodin till Bred dina vida vingar, utan så att Bred dina vida vingar i 1939 års koralbok hade 1500-talsmelodin till Min vilotimma ljuder (jo, se själv!).

Jag minns att den unge prästen Zack Lindahl (då ännu ej 30 år fyllda) som höll andakten i Nianfors var förtjust över både text, Bingsjö-melodi och framförande! Såna här aftonpsalmer har vi inte för många kvar av, och inte heller alltför många ungdomar som törs framföra dem: "Men Herre Gud, bevara / min själ till evig tid / för syndasömnens snara, / för världens falska frid." Lyssna nu:


1. Min vilotimma ljuder
en gång den sista gång
och mig i jorden bjuder
en bädd så kall och trång.
Dock den mig ej förskräcker,
så sött jag sover där,
tills Herrens röst mig väcker,
då ingen natt mer är.

2. Men, Herre Gud, bevara
min själ till evig tid
för syndasömnens fara,
för världens falska frid.
Här hjälp mig att fullkomna
mitt värv med tro och hopp;
sen kan i ro jag somna
och stå med glädje opp.

torsdag 15 december 2022

Adventskalender lucka 15: Ack, vi är ju alla

Påskvänner!

Nästan alla Franzén-psalmer gick ograverade över från 1819 till 1937 års psalmbok. Jag kan nu bara påminna mej en psalm som inte kom med in i 1937 års psalmbok, nämligen denna - om människans fall i Adam och upprättelse i Kristus. Det finns inte många psalmer på det temat nuförtiden, men vi har dock en i dagens svenska psalmbok: "I Adam är vi alla ett". Även C O Rosenius skrev en: "Allt vad oss Adam i fallet ådragit." Christian Braw har också skrivit flera psalmer på det viktiga temat.



1. Ack, vi är ju alla
Adams barn, o Gud! 
Därför ses vi falla, 
bryta dina bud. 
Högmod vill få höra 
ormens smicker än, 
att varann förstöra 
vän förleder vän. 
Herre, förbarma dej! 
Kristus, förbarma dej!
Herre, förbarma dej!  

2. Men den fröjd försvinner, 
som mitt brott mej vann;  
snart min brist jag finner,  
som ej skylas kan. 
Fåfängt jag mej döljer 
undan Herrens röst; 
vart jag flyr, den följer, 
ropar i mitt bröst. 
Herre, förbarma dej! 
Kristus, förbarma dej!
Herre, förbarma dej!    

3. Borta är det Eden, 
där jag skuldlös var. 
Bort med samvetsfreden 
himlens glädje far. 
Om än lyckan mäter 
mej sitt överflöd, 
skild från Gud jag äter 
dock med sorg mitt bröd. 
Herre, förbarma dej! 
Kristus, förbarma dej!
Herre, förbarma dej!  

4. Se, av jorden komna
blir vi jord igen; 
fåfängt får vi domna, 
själen vakar än, 
vakar och begråter 
utan slut sin nöd, 
lever för att åter 
dö en evig död.
Herre, förbarma dej! 
Kristus, förbarma dej!
Herre, förbarma dej!    

5. Världar ser vi röra
sej på Herrens bud; 
bara vi kan göra 
mot din lag, o Gud! 
Till den minsta lilja 
allt var skapat gott; 
genom mänskans vilja 
blev det onda sått.
Herre, förbarma dej! 
Kristus, förbarma dej!
Herre, förbarma dej!     

6. Ska vi då förskjutas 
utan hjälp och tröst? 
Ska din himmel slutas 
för var böneröst? 
Ska din jord oss nära 
till förtappelse 
och blott tistlar bära 
och förbannelse? 
Herre, förbarma dej! 
Kristus, förbarma dej!
Herre, förbarma dej!    

7. Nej, på ormen träder 
kvinnans helga Säd;
Gud, din nåd oss gläder 
än vid livets träd!
Jesus kom, och jorden 
är välsignad än, 
dukade är borden,  
öppnad himmelen. 
Herre, förbarma dej! 
Kristus, förbarma dej!
Herre, förbarma dej!   

8. Du som frälst oss alla, 
Jesus, kom till mej, 
låt mej mer ej falla, 
håll mej fast vid dej! 
Hjälp mej när jag strider,  
gör mej god och vis 
och mej tag omsider 
till ditt paradis! 
Herre, förbarma dej! 
Kristus, förbarma dej!
Herre, förbarma dej!  
  

onsdag 14 december 2022

Luciapsalm

 

1. Lucia var en Herrens vän. 
Guds folk nu firar i triumf
den dag då hon i Andens kall 
göt ut sitt blod och kronan vann. 

2. För tron på Jesus led hon allt,
ja, för sin tro och för sin rätt
att vandra på Guds viljas väg
och motstå hot och samvetstvång.

3. Bland änglarna kring Lammets tron 
hon strålar i en härlig dräkt, 
som du, o Jesus, med ditt blod, 
ditt lidande har tvagit ren. 

4. O Jesus, led nu också oss
till målet efter ditt behag.
Förlåt vår synd och bed för oss,
att som Lucia vi når fram.

*5. All ära tillhör dej, vår Gud, 
dej, Fadern, Sonen, Hjälparen, 
som henne i ditt rike krönt
med livets krona, segerns krans. 

Adventskalender lucka 14: Hör, Gud ännu sin nåd dej bjuder

Påsk-, advents- och julvänner!

Den här brutalt realistiska memento mori-psalmen sjöng vi faktiskt i Härnösands domkyrka vid Franzénjubileet den 12 november - som ingångspsalm, naturligtvis, strax efter klockringningen. (Och vi sjöng den i Britt G Hallqvists bearbetning - inte min). 

Den melodi som används i koralboken har jag dock här bytt ut mot Armas Maasalos finländska koral som jag tycker passar mycket bra till Franzéns text - för omväxlings skull (Franzén var ju som sagt finländare från Uleåborg, även om Finland vid tiden för hans födelse tillhörde Sverige).

Så håll till godo med denna både allvarliga och uppmuntrande text:

VID RINGNING TILL GUDSTJÄNST 

1. Hör, Gud ännu sin nåd dej bjuder!
Se, templets portar öppnar sej!
Men nästa gång då klockan ljuder
slås kanske graven upp för dej;
du går ej mer i Herrens hus,
ditt rum bereds i jordens grus.

2. Men om idag du söker Herren
och hem hans ord i hjärtat bär,
han följer dej och är ej fjärran,
då du hans hjälp och tröst begär.
Han ej din sjuksäng överger
och än i graven till dej ser.

3. Så sök i dag, då år och hälsa
än ger dej tid och kraft därtill!
Sök Herrens nåd, som kan dej frälsa,

ja, sök Guds rike som han vill.
Vår Gud, som hör din bön och sång,
välsignar då din kyrkogång.


Text: Frans Michael Franzén, bearb A.H.
Musik: Armas Maasalo


tisdag 13 december 2022

Willis Towers´ glasbalkong

Påsk-, advents- och julvänner!

Läs en spännande text (med bild!) om bl a Willis Towers´ glasbalkong!

Måste även få rekommendera Stefan Gustavssons ännu mer spännande böcker

Skeptikerns guide till Jesus del 1

Skeptikerns guide till Jesus del 2

Adventskalender lucka 13: Fridens Gud

Påsk-, advents- och julvänner!

Vid det högtidliga Franzén-firandet i Härnösands biskopsgård och domkyrka den 12 november 2022 läste domprosten i domkyrkan följande Franzén-psalm med julanknytning, en psalm som liksom gårdagens utmönstrades ur psalmboken 1986. Den kändes tyvärr åter aktuell detta europeiska krigsår. 

Psalmen är ett bra exempel på teman som riskerar försvinna när vi - på språkligt goda grunder - utmönstrar äldre psalmer utan att skriva nya på temat. Här presenteras den i något bearbetad form:




1. Fridens Gud, oss frid förläna:
hör oss, milde Herre Gud!
Hjälp oss att dej troget tjäna,
fäst oss vid din viljas bud,
så att vi med helgad ro
får i fridens hyddor bo.

2. Ack, där synd och svek får råda
hjälper inte svärd och spjut.
Skuld på skuld ses förebåda
nöd och undergång till slut.
Världslig vishet, världsligt mod
hejdar ej fördärvets flod.

3. Frid i landet du oss give,
frid i husen följe den.
Makar, syskon, grannar live
fridens anda, kärleken.
Frid i hjärtat, Jesus, bjud,
frid med mänskor och med Gud.

4. "Frid på jorden!" sjöngs i höjden,
Jesus, i din födslostund.
Frid från himlen utgör fröjden
av ditt saliga förbund.
Men i denna prövotid
vinns den inte utan strid.

5. Hjälp oss du, o kärleksrike,
styrk oss med din Ande god,
du vår Konung i det rike,
som du köpte med ditt blod.
Här med oss mot synden strid,
tills vi når en evig frid.


Text: Frans Michael Franzén 1819 (47 år), ngt bearb. 2011
Musik: Heinrich Albert 1642 (38 år), jfr Haeffners koralbok nr 376!

Adventskalender lucka 12: Jesus ha i ständigt minne

Påsk-, advents- och julvänner!

En av de (ganska få) Franzén-psalmer som utmönstrades 1986 var "Jesus hav i ständigt minne" (jfr bibelord som "Kom ihåg Jesus Kristus", "Tänk på Jesus Kristus", "Se människan"). 
Här presenteras den i starkt förkortad och bearbetad form, för att inbjuda till förnyad användning, åtminstone i enskild andakt:


1. Jesus ha i ständigt minne,
vill du bli Guds barn och vän. 
Jesus bär i hjärtat inne, 
Jesus ha för ögonen. 
Vid din möda, vid din vila, 
i din glädje, i din nöd: 
se på Jesu liv och död. 

2. Se på Jesus, då upplivas 
tro och kärlek i din själ. 
Till allt gott du då ska drivas, 
när du ser hur han gjort väl. 
Verka såsom han i tiden 
det som evigt frukter bär. 
Verka medan dagen är. 

3. Se på Jesus när du döden, 
när du domen för dej ser. 
Jesus än i sista nöden 
ger den frid ej världen ger. 
Bed som han och böj ditt huvud: 
Jesus fullgjort allt för dej, 
Jesus tar din själ till sej. 

 Text: Frans Michael Franzén 1816 (37 år), ngt bearb.
Musik: Svensk 1697, "Vänligt över jorden glänser"

söndag 11 december 2022

Adventskalender lucka 11: Jesus, dej i djupa nöden

Påsk-, advents- och julvänner!

Advent är ju "Jesu liv på jorden baklänges" och kontrasten mellan Jesu intåg i Jerusalem och hans övergivenhet några dagar senare är hjärtskärande. En psalm som särskilt noterar just bibelordet "då övergav de honom alla och flydde" är Franzéns "Jesus, dej i djupa nöden / dina egna överger". Den är i psalmboken bearbetad av Lars Lindman, men här av mej (bl a av upphovsrättsliga skäl, men beträffande sista strofen även av innehållsliga). 

Psalmen måste inte sjungas lika långsamt som orgelkompet på Youtube-klippet, men vid enskild meditation och med högtalaren nerskruvad på låg volym är det långsamma tempot inte att förakta:




1. Jesus, dej i djupa nöden 
dina egna överger. 
Dej som går för dem i döden
sviker och förnekar de. 
Ack, jag själv, som bland de dina 
du vill frälsa med din pina, 
överger dej för en värld 
full av dårskap, synd och flärd. 

2. Vem var den som dej förrådde, 
då din tår för honom flöt, 
dej som nyss hans fötter tvådde, 
brödet nyss med honom bröt? 
Ack, jag själv, som från det bordet 
där ditt blod beseglar ordet, 
där du mej min synd förlät,
återföll i frestarns nät. 

3. Ej förmår de svaga vänner 
vaka ens en stund med dej, 
då du, höljd av blodsvett, känner 
dödens fasor samla sej. 
Ack, jag själv förmår ej vaka, 
ej en flyktig ro försaka: 
rörs en stund, men inom kort 
sover jag min bättring bort. 

4. Vem var den som inte kände
dej, sin mästare och vän, 
bröt den tro han nyss bekände, 
bröt den tredje gången än? 
Ack, jag själv, som flera gånger 
brutit löften, glömt min ånger,  
svikit och förnekat dej
som så ofta sökte mej. 

5. Salig den dej aldrig sviker, 
en gång av din kärlek rörd, 
aldrig från din sida viker
av en fåvitsk värld förförd, 
som, Johannes lik, vid ropen 
från den onda, blinda hopen 
trofast följer dina spår, 
vid ditt kors till änden står. 

6. Men du den som fallit åter 
med en blick upprätta kan.
Liksom Petrus den då gråter,
får dej lika kär som han. 
Jag har gjort dej sorg och smärta, 
se, dej älskar dock mitt hjärta.
Jesus, du min bäste vän,
tack att du känns vid mej än!


Text: Frans Michael Franzén 1812, 1817, bearb. 2016
Musik: Svensk 1697


lördag 10 december 2022

Adventskalender lucka 10: Du som var den minstes vän

Påsk-, advents- och julvänner!

Franzén fick ju med tre olika fruar 19 barn (varav dock endast sju överlevde honom). En stor barnavän var han. I ett litet dopkapell i Härnösands domkyrka står det passande nog på altaret några rader av Franzén: "Jesus, i din vård vi ge / våra barn, vårt glädjeämne." 

Här följer hela hans doppsalm, lätt bearbetad av undertecknad (i psalmboken är bearbetningen av Olle Nivenius och upphovsrättsskyddad trots rätt låg verkshöjd, med bl a bevarade pluralformer av verben):




1. Du som var den minstes vän
och lät barnen till dej träda,
Jesus, du välsignar än,
tar i famnen än de späda.
Du en faders omsorg leder
och en moders fröjd bereder.

2. Gode herde, i din hjord
svaga lammen du ej glömmer.
Livets bad och nådens bord
kärleksfullt du åt dem gömmer. 
I din famn du vill de kära
till din Faders boning bära.

3. Jesus, i din vård vi ger
våra barn, vårt glädjeämne.
Som din gåva vi dem ser,
bäst av alla du dem känner.
Genom dopet till dig tagna,
låt dem ej bli från dig dragna.

4. Lär oss gå med dem så vi
himmelen med dem får ärva,
goda föredömen blir,
inte någons själ fördärvar,
så de änglar dem ledsagar
aldrig oss hos dej anklagar.

5. Ingen, så ditt ord oss lär,
ingen kommer till ditt rike
som ej barnets hjärta bär
mot sin Gud och mot sin like.
Lär oss att som barn dej alla
älska, lyda och åkalla!


fredag 9 december 2022

Adventskalender lucka 9: Jag lever och upphöjer

Påsk-, advents- och julvänner!

En morgonpsalm på Annadagen - som stod kvar i min konfirmationspsalmbok (här mycket lätt bearbetad):



1. Jag lever och upphöjer
min själ igen till dej,
o Gud, vars vård sej röjer
i allt, som omger mej:
i dagens nya ljus,
i lugnet kring mitt läger,
i allt vad kärt jag äger
bevarat i mitt hus.

2. Lov ske ditt ord i tiden,
som bjöd att ljuset är!
Och tack för ron och friden
som natten till oss bär!
Så ljuvt att i dess famn
sitt trötta huvud gömma
och dagens sorger glömma
och somna i ditt namn!

3. Så skönt att åter träda
förnyad på din jord
och åt din sol sej gläda
och livas av ditt ord
och gå med hälsans fröjd
till sina plikters övning,
beredd till kamp och prövning
och med din vilja nöjd.


4. Ej blott att kroppen stärka
du gav oss vilan, Gud,
nej, må den hos oss verka
ny håg för dina bud!
Om på min gårdag nu
jag ser med skam tillbaka,
hjälp mej idag att vaka
och älska liksom du.

5. Hjälp mej att aldrig kränka
min nästas minsta rätt,
ej tala eller tänka
på falska vänners sätt,
att ej för stundens ro
förspilla samvetsfriden,
ej håglös dräpa tiden,

men tjäna dej i tro.

6. Kanhända snart jag saknar
den tid du nu mej ger.
Jag bäddas ner och vaknar
till jordens dag ej mer.
O Jesus, giv mej då
den frid som du blott skänker,
till dess den dagen blänker,
vars sol ej ner ska gå! 

torsdag 8 december 2022

Adventskalender lucka 8: Din sol går bort

Påsk-, advents- och julvänner!

Här en söt kvällspsalm så här på morgonkvisten! Jag erkänner: jag har i min version från Stora Nätpsalmboken ändrat "de goda barnens ro" till "de trötta barnens ro". Jag tyckte att Franzén här lite för mycket liknade tomten som frågar "finns det några snälla barn här" och tänker på Frälsarens kärva ord till "ni som är onda" (men ändå kan ge våra barn goda gåvor!) till oss föräldrar och (till den rike ynglingen) "ingen är god utom Gud".

Nå, inför människor finns förstås både goda barn och goda föräldrar. Men när vi ska sova och kanske inte känner oss så särskilt goda, vare sej som barn eller förälder, får vi finna vila och ny kraft att "vandra efter Herrens bud" i både syndernas förlåtelse och de goda änglarnas närvaro. För nog är det så sant som det är sagt att "ett gott samvete är den bästa huvudkudden".

Två olika melodier har använts till denna psalm. Jag delar med mej av båda:


Alt. koral:


1. Din sol går bort, men du är här,
ja, Gud, du alltid hos oss är.
I mörkret ser du oss ännu,
och när vi sover, vakar du.

2. Allt vilar under Herrens hand,
som hägnar både stad och land,
och till de trötta barnens ro
hans goda änglar hos dem bor.

3. Sött sover den som fruktar Gud
och vandrar efter Herrens bud.
Med glädje står den upp igen
och prisar Gud, sin Far och vän.


Text: Frans Michael Franzén, ngt bearb.
Musik: Strassburg, alt dalakoral från Leksand

onsdag 7 december 2022

Apologetiskt material inför julen

Påsk- och julvänner!

Anders Brogren rustar oss inför de sedvanliga angreppen:

Mysteriet med den försvunna skattskrivningen och andra mysterier.

Augustus skattskrivning försvunnen och återfunnen.

Jul i januari.

Betlehems stjärna - när, var, hur?

Julen - hednisk eller kristen högtid?

Tack, Anders!

Kyrkoåret med Tony och Martin

Påsk-, advents- och julvänner!

Nye ärkebiskopen är utom all tvekan en utmärkt pedagog. Han och den 18 år äldre Tony Guldbrandzén (biskop i Härnösand 2001-09) arbetade tillsammans fram den fina serien Gudstjänst 1-4 (Bokförlaget Origo 1992) som provats i praktiken i deras gemensamma tjänst i Tumba. Även om evangelieboken ändrades 2003 och därmed i en del avseenden gjorde fyrbandsverket obsolet, vore det synd att bara ställa undan det. De flesta teman är sej ju lika, och även Elisabeth Edströms "bibelvisor" för varje söndag är sannskyldiga pärlor, väl värda att bruka.

Vissa teologiska påpekanden förtjänar att citeras i sin helhet, vilket jag också gjort på åtskilliga ställen i min kyrkoårsblogg Kyrkans solvarv.  Andra känns mest, även så här inför Johannes Döparens adventssöndag, som taffliga försök att dämpa förkunnelsen om domens allvar och omvändelsens nödvändighet. Utvecklingen mot att fira Domssöndag som en ren glädjedag (en fröjd utan bävan) tycks ta fart genom denna gudstjänstserie, och det framställs som viktigt att Johannes Döparens budskap predikas "utan att människor känner sig fördömda." Que? Vem har inbillat just oss att vi ska slippa undan den kommande vredesdomen? Lagen låter oss inte slippa undan, förrän vi betalt "den yttersta skärven".

Sedan måste ju också Evangelium förkunnas, om honom som verkligen betalade "den yttersta skärven" för vår skull. Så att fördömda syndare finner vägen ut ur sin fångenskap - och vägen hem till Fadern. Som Johannes Döparen, lagpredikanten, ropade: "Se Guds Lamm, som borttar världens synd!" Ja, redan i början av sin förkunnargärning var det "syndernas förlåtelse genom omvändelse och dop" han förkunnade. Gamla förbundets siste profet såg längre än de flesta. Vi måste nog börja lyssna till honom. Nu igen.

Då har inte bara Efs en framtid och ett hopp, utan också Svenska kyrkan, vårt land och vår värld.

Adventskalender lucka 7: Allt fullkomnat

Påsk-, advents- och julvänner!

Nu får jag kanske en del moderna Efs-are på mej, ty denna "gökottepsalm" hör definitivt till Franzéns allra minst sjungna, trots att den stod i psalmboken ända fram till 1986 (de första 118 åren som nummer 116 och de sista 50 åren som nummer 607). Kanske det är melodin som kommit i vanrykte? - den var dock känd som "Luthers Sanctus" som också den fanns i psalmboken förr ("Esaias såg den Allrahelgaste"). Innehållet är i varje fall uppbyggligt, om än formen även för mej ter sej rätt ålderdomlig.

Så här ser Franzéns himmelsfärdstext hursomhelst ut (mycket lätt bearbetad av undertecknad):



*Allt fullkomnat är, o Jesus, och du far 
upp till det ljus, vars sändebud du var. 
Nu himlars himmel för dej öppen står, 
till Majestätets högra hand du går. 
Dock ser du än med kärlek till den jord, 
där du ditt blod har lämnat och ditt ord. 
Ifrån all världens tron, o mänskors vän, 
du ser till oss och oss välsignar än, 
då vi på korsets stig, som här du gick, 
med hopp och tro mot dej har vänt vår blick. 
//: Helig är Herren, Fadern, Skaparen! ://
//: helig är Herren, Sonen, Medlaren! ://
//: helig är Herren, Anden, Tröstaren! :// 
Så himlen stämmer upp sitt fröjdeljud, 
och jorden kläder sej i högtidsskrud 
och svarar: Helig, helig, helig Gud!

Nej, det här är inte precis någon gökottepsalm. Men egentligen ska Himmelsfärdsdagen firas med en rejäl högmässa kl 11 - med sex ljus på altaret och vit klädsel av både altare och predikstol. En Kristusfest - och "Halleluja, sjung om Jesus" handlar ju i sista versen om honom som stiger ner ibland oss och mättar oss vid sitt bord. Nattvard passar alltså utmärkt denna dag. 

Fast gökottan är definitivt en av årets höjdpunkter. En gudstjänst med särställning. (Även om vi knappast sjunger Franzéns himmelsfärdspsalm där heller). Ett alldeles speciellt budskap.

tisdag 6 december 2022

Adventskalender lucka 6: Den korta stund jag vandrar här

Påsk-, advents- och julvänner! 

Glad Nikolaus! Även kallad Nilsmässodagen. Finlands nationaldag.
Nu till dagens lucka i adventskalendern:
Den s k herdesöndagen (3 söndagen i påsktiden) har alltid haft en särskild ställning i kyrkoåret och påsktiden. Just för den söndagen skrev Frans Michael Franzén nedanstående psalm, med den ursprungliga rubriken "Den gode herden". Men herdetemat återkommer så ofta i bibeln och kyrkoåret, att psalmen sjungits vid åtskilliga andra tillfällen, även inom Efs (fanns i Sionstoner 1906-1986).
Den är helt klart en av Franzéns mest älskade och uppbyggliga psalmer, full av allusioner på bibelns "herdetexter" i både Psaltaren, Hesekiel och Johannesevangeliet. Dock kanske lite på nedgång i användningen efter att melodin 1986 återförts till Crügers lite hoppiga original. Ofta har dessa "återföringar" varit lyckade, men så tror jag inte var fallet här. Den jämna lunken, i min barndom i frisk marschtakt, passade bättre till Franzéns text och själva vandringstemat.
Här får psalmen dock ha Crüger-koralen i original, dock i två olika utföranden. Texten är också i original, d v s utan verbrättelsen som gjordes 1986 på slutet (från "där skolen I ock vara"). Konsekvens inom varje enskild psalm var annars huvudregeln, men den lilla talspråkligheten ansågs kanske ursäktad så här i mer direkt anföring? Själv har jag i vissa psalmbloggar bearbetat bort alla äldre verbformer (också det konsekvent), men de tjusiga rimmen blir onekligen bättre i originaltexten som alltså följs här, om än "rättstavad".



DEN GODE HERDEN

1. Den korta stund jag vandrar här,
vad fruktar jag och klagar?
Han som den gode herden är,
han mina steg ledsagar.
Han som gav livet för sin hjord
än med sin Ande och sitt ord
är när oss alla dagar.

2. Jag hör hans röst och känner den
och går dit han vill kalla.
De sina känner han igen,
han räknat har dem alla.
Han söker den som vilse far,
den svage i sin famn han tar,
upprättar dem som falla.

3. Han styrker mig med livets bröd
vid nådens helga källa,
där Andens kraft mot synd och död,
där frid och fröjd uppvälla.
Hur mörk min väg bland törnen går,
blott jag ej viker från hans spår
jag ej skall modet fälla.

4. O du som sade: "Ingen kan
de mina från mig taga",
dig mot en värld jag ropar an,
som vill mig från dig draga.
Låt mig ej villas bort från dem,
som till din Faders sälla hem
du lovat att ledsaga.

5. Hur tomt är allt vad världen har,
hur kort dess nöjen vara!
Snart stundar natten, då envar
av oss skall hädanfara.
Och då, vad är all lycka här
emot det löftet: "Där jag är,
där skall ni också vara!"


Text: Frans Michael Franzén 1813 (41 år)
Musik: Lyon 1547 / Johann Crüger 1653 (55 år)

Denna psalm, som Franzén första gången publicerade i andra häftet av "Prof-Psalmer" som han utgav tillsammans med Wallin 1813, hade redan från början rubriken "Den gode herden", och har också länge varit stående psalm på "Herdesöndagen" (Tredje söndagen i påsktiden) som har samma överskrift. Psalmen baserar sej på Jesusorden i Johannes 10 men innehåller även referenser till exempelvis Psaltaren 23 och Johannes 17:24.
Melodin har i 1986 års psalmbok återförts till originalets mer rytmiska form. Frågan är dock om inte psalmen tappat i popularitet genom att den förlorat sin mer haeffnerskt utjämnade melodiform, som faktiskt var mycket omtyckt och förknippad med just den här texten. Om psalmer från 15-1600-talet lämpligen sjungs i tidstypiska melodiformer kan man ju dock tänka sej att psalmer från 1800-talets början kan få klinga lite mer, ja just "haeffnerskt".  

F M Franzén:
Frans Michael Franzén porträtterad 1823 av Johan Gustaf Sandberg

J Crüger:

måndag 5 december 2022

Adventskalender lucka 5: Din spira, Jesus, sträcks nu ut

Påskvänner!

Det är vår Konung som kom till oss på en åsna, på ett lastdjurs föl. Och efter fullbordat frälsningsverk har han återtagit sin tron. Liksom vers 4 av gårdagens underbara påskpsalm, handlar denna psalm om den världsmission Efs fått vara en del av - om Kristi rikes utbredande "så långt som dagen hinner." En underbar psalm: jfr Stålfarfars version i det andra klippet här nedan!

Vid Franzén-jubileet i Härnösand för tre veckor sedan (12 november) sjöngs psalmen som solosångspostludium av organisten Heri Eystùrlid. Ett starkt minne, liksom när "min" domkyrkoorganist i Lule, Rolf Ericzon, spelade psalmen i Stensele kyrka under en ekumenisk vecka någon gång på 90-talet. Min blivande vigselpastor (2001) Gerard Willemsen höll ett timslångt bibelstudium över Daniels bok kapitel 2, och jag tänkte att den berömde organisten på läktaren kanske ledsnat och åkt hem. Men han var kvar - och maken till exekverande av denna Franzénpsalm (som vi sjöng till avslutning) har jag aldrig hört, vare sej förr eller senare. Rolf fick verkligen nåden att illustrera både denna psalm och orden i en 1986 borttagen Franzén-strof: "Men Kristi rike varar / och sig alltmer förklarar. / Välsignad vare han / som kom i Herrens namn."



Koralvariant i tretakt:  


1. Din spira, Jesus, sträcks nu ut
så långt som dagen hinner.
Ditt rike står till tidens slut,
det står då allt försvinner.
Ditt namn bekänns med himmelskt mod
och för ditt kors, din segerstod,
nedfaller folk och kungar.

2. Det barn som föds till dig man bär.
Till dig man flyr i döden.
Om du i lyckan bortglömd är
man söker dig i nöden.
Där friden bryts, där orätt rår,
på plågans bädd, i sorgens år
din tröst allena gäller.

3. Kom, Jesus, var i ve och väl,
i liv och död oss nära
och gjut i var förkrossad själ
din Ande med din lära.
Oss styrka giv till helig strid
och samla oss i evig frid
då du all världen dömer.

Text: Frans Michael Franzén 1812 (40 år), ngt bearb. 1986, 2021
Musik: Tysk folkvisa / Martin Luther 1533 (50 år)

Denna psalm om Kristi kungarike blev först publicerad i Prof-Psalmer från 1812 (publicerad tillsammans med Johan Olof Wallin) och därefter intagen i 1819 års psalmbok
Den är enligt uppgift en av de endast tio svenska psalmer som redan före 1986 års psalmbok fanns med i samtliga svenska kristna samfunds psalmböcker (John Ronnås: Våra gemensamma psalmer, Verbum 1990).
Andra strofen - som ofta citerats - slutade ursprungligen: "Där oskuld trycks, där dygd blir hädd, / i sorgens hus, på plågans bädd / din tröst allena gäller." De flesta tyckte nog ändå just i detta fall att psalmkommitténs bearbetning av strofen gjorde den redan folkkära texten ännu bättre.


söndag 4 december 2022

Adventskalender lucka 4: Vad ljus över griften

Påsk-, jul- och adventsvänner!

Varje söndag är ju en liten påskdag, en Kristi uppståndelses dag. Så även Andra söndagen i advent. Så det är inte helt fel med en påskpsalm idag. Frans Michael Franzéns näst mest sjungna psalm torde vara påskpsalmen "Vad ljus över griften", länge närmast obligatorisk ingångspsalm på påskdagen (ungefär som Wallins "Var hälsad sköna morgonstund" på Juldagen), men å andra sidan sällan sjungen vid något annat tillfälle (även däri liknande den kända julottepsalmen) och därmed trots allt aldrig riktigt "insjungen". Med sina fem långa strofer bräcker den "Var hälsad" som psalmbokens längsta ståpsalm. 

Under min uppväxt på 70-talet var det fullkomligt självklart att alla fem verserna skulle sjungas - ända fram till Kristi återkomst, hans andra advent, och åtskiljandet mellan ogräset och vetet!  Men under det nya millenniet har man ofta sjungit bara två, max tre strofer av påskpsalmen (och t o m ibland även skurit ner julpsalmen till tre strofer!). Därmed mister man, menar jag, den särskilda högtidskänsla som består i att någon enstaka gång, just vid särskilda högtider, sjunga en riktigt lång psalm i sin helhet (t ex psalm 1 i 1986 års psalmbok, "Gud, vår Gud, vi lovar dig", som också helst ska sjungas i sin helhet). Som Efs-are kan man jämföra med att stående sjunga långa "Med Gud och hans vänskap" vid årskonferenserna. Knappast ett gudomligt krav eller anbefallt i bibeln - men ändå!

Här kommer nu psalmen i sin helhet - men inte i originalversion, inte heller i 1986 års psalmboks version (bearb av Karl-Gustaf Hildebrand), inte heller i finlandssvenska psalmbokens (närmare originalet), utan (av upphovsrättsliga skäl) i min egen från Stora Nätpsalmboken:






*1. Vad ljus över griften!
Han lever, o fröjd!
Fullkomnad är Skriften,
o salighets höjd!
Från himmelen hälsad
han framgår i glans
och världen är frälsad
och segern är hans.
Se, bortvält är stenen
och inseglet bräckt,
och vakten har flytt för
hans andes fläkt,
och avgrunden bävar.
Halleluja!

*2. Här var mellan ljuset
och mörkret en strid,
dock segrade ljuset
för evig tid.
Nedstörtad är döden
och tron står nu opp
bland jordiska öden
med himmelens hopp.
Ni sörjande kvinnor,
vem söker ni här?
Den levande ej
bland de döda är.
Uppstånden är Jesus.
Halleluja!

*3. Så himlen oss givit
försoning och gjort
att graven har blivit
till glädjen en port!
Ni huvun som böjdes
vid korset i bot,

höj blicken och fröjdas
trots fienders hot!
Kom, skingrade hjord,
till din herde igen!
Han lever, han lever
och följer dej än
osynlig från himlen.
Halleluja!

*4. Nu storma, o tider!
Hans kyrka står fast.
Som ljuset sej sprider
hans lära med hast.
Ut går i all världen
hans utsända bud
och vittnar bland svärden
och bålen om Gud,
och vittnar om honom,
o tröst i all nöd,
som, död för vår synd, ¨
blev genom sin död
en förstling till livet.
Halleluja!

*5. Ni fromma som klagar,
vad sörjer väl ni?
Snart är både dagar
och nätter förbi.
Snart jorden upplåter
sin famn till er ro,
snart uppstår ni åter
likt korn som får gro.
Han själv som dem sådde
ska komma till slut
och samla in skörden,
men först skilja ut
allt ogräs från vetet.
Halleluja!


Text: Frans Michael Franzén 1812 (40 år), bearb. A.H. 2017
Musik: Dansk ca 1528

Lägger även in min kommentar från de psalmbokssidor jag har på nätet:
Den ståtligaste av våra svenska påskpsalmer är utan tvekan denna, som också är psalmbokens längsta "ståpsalm"! Den gavs först ut i Wallins/Franzéns gemensamma häfte Prof-Psalmer 1812, men hade redan 1811 inlämnats till psalmbokskommittén och godkänts av den, och är därmed en av Franzéns tidigaste psalmer.
Faktiskt har vissa av Franzéns jublande utrop ifrågasatts och t.o.m. ändrats - i Missionsförbundets sångbok stod det fram till 1920 "var själ kan bli frälsad" istället för "och världen är frälsad". Och att hela tredje strofen "Så himlen med jorden försonade sig" där var utesluten ända fram till 1986, berodde knappast bara på utrymmesskäl. Den objektiva, i Kristus redan skedda försoningen mellan "himmel och jord", mellan Gud och människa, förnekades ju länge uttryckligen på den kanten. Men nu kan man åter - i strid mot Waldenströms lära från 1875 och framåt - frimodigt säga: "Genom Jesu lidande och död på korset har Gud försonat hela världen med sig själv." (Missionskyrkans konstitution, "Trons grund och innehåll" s. 2). Det innebär inte att människan inte behöver låta sej försonas med Gud, jfr 2 Kor. 5:20. Men den allmänna amnestin är utfärdad och bara att ta emot.
Hymnologen Oscar Lövgren menar för sin del att Franzén bör ha haft de då så aktuella Napoleon-krigen i åtanke när han i vers 4 skriver: "Nu stormen, o tider! / Hans kyrka står fast." Och det är ju troligt. Säkert är att den samtidigt (åter) begynnande världsmissionen får starka uttryck i den versen (t.ex. "Ut gå i all världen / hans sändningabud"). Och i sista strofen ser vi fram emot det kristna evighetshoppet, även om det finns ett stort allvar i slutradernas "...samla in skörden, men först skilja ut ogräset från vetet."
Tyvärr sjungs nuförtiden ofta bara de två eller tre första stroferna, vilket gör att helheten och "förkunnelsen" blir lidande (psalmen är ju en hel predikan). Man kanske skulle låta folk sjunga den sittande för att inte vilja göra slut på psalmen alltför snabbt? Eller också gör vi som seden är i Danmark och förutsätter frejdigt att en psalm ska sjungas från början till slut, oavsett längd.
Melodin tros vara just dansk eftersom den först påträffats i Danmark och trycktes i Thomissöns koralbok 1569 (till texten Gladelig wille wi Halleluia siungese noterna hos Sibelius-Akademin!). I Haeffners koralbok gick den i dansant tretakt (vilket var ovanligt i den koralboken!), men den daktyliska versen gör ju även fyrtakten (fr.o.m. 1939 års koralbok) lätt och ledig. Koralen är ju ståtlig - men den är framför allt glad!


lördag 3 december 2022

Två intressanta apologetiska texter

Påsk-, advents och julvänner!

Glad "andra advent"! Rekommenderar två intressanta apologetiska texter från Världen idag: Dels Stefan Gustavssons om meningen med livet, universum och allting, dels Anders Gärdeborns om cellen och Volvofabriken. Säkert inte invändningsfria, men absolut väl värda att reflektera över. Både "andra advent" och annars. Dessutom enligt min mening bra underlag för samtal med människor som (ännu) inte delar vår tro på himmelens och jordens Skapare.

Adventskalender lucka 3: Från Sinai till Golgata

Påsk-, advents- och julvänner!

Från Sinai till Golgata - efter intåget i Jerusalem och nattvardens instiftande går ju vägen - och även kyrkoåret - fram till Golgata avrättningsplats på en liten kulle utanför Jerusalem. Men Franzén anställer en betraktelse där Sinai berg (flera tusen meter högt) och Golgatas kulle ställs i relation till varandra. En klassisk skildring av "lag och evangelium", som dock försvann ur psalmboken 1986.



1. På Sinai stod Herren Gud,
bland eld och rök och tordönsljud
han stod, fördold i töcknen.
Basunen ljöd, och Herrens röst
med häpnad slog allt folkets bröst,
och berget skalv och öknen.
Och Herren talade och bjöd
och sade: Den är evigt död
som av min budords rätter
blott en åsidosätter.

2. O samvete, o röst av Gud!
Som himlens stjärnor lagens bud
oss lyser evigt klara.
Men vem på hela jordens rund,
vem finns, som kan i domens stund
den starke Hämnarn svara?
En enda finns, som svara kan:
"Allt är fullbordat!" säger han,
sin blick till himlen höjer
och ner sitt huvud böjer.

3. Från Sinai till Golgata
ditt öga vänd, o människa,
och se vad du har brutit.
För dig han lagens vrede bär,
o syndare, för din skull är
hans helga blod utgjutet.
O kom, försmält av ånger, kom
och låt ditt hjärta skapas om.
Låt tron din ande liva
och frukt i kärlek giva.



Text: (=SvPs1937 nr179) Frans Michael Franzén
Musik: Burkhard Waldis 1553 (63 år)