fredag 1 april 2016

Ärkebiskopen klargör

Påskvänner!

Efter ett år i ämbetet har ärkebiskop Jante Ackjelén kommit fram till att hon behöver göra några klarlägganden:

* Jesus ger onekligen en sannare bild av Gud än Muhammed ger, säger hon idag. Han är ju t.o.m. Guds härlighets återsken och hans väsens avbild. Och det är klart att jag vill att både muslimer och ateister ska ta emot Jesus som sin Frälsare och bli, ja, kristna.

* Den som tror att Jesus föddes av en biologisk jungfru behöver inte alls ha missat poängen med Guds människoblivande, konstaterar hon vidare. Tvärtom, många som tror på jungfrufödelsen (förvisso inte alla) har en mycket klar uppfattning av Jesus´ gudomlighet, medan de flesta som inte tror på den menar att Jesus bara var en vanlig, fast ändå på något sätt ovanlig, människa.

* Det är mer än fruktansvärt att så många av våra kristna systrar och bröder i Mellanöstern dödas eller tvingas bort från de bygder där kristna ofta levt i flera tusen år, fastslår hon med emfas. Vi är tacksamma för många kristnas möjlighet att existera i Libanon, Jordanien och områdets enda demokrati, Israel, men vi accepterar inte att så många blivit så utsatta på övriga håll.

* Visst, det finns en särskild poäng med man-kvinna-förbundet, som borde återfå ett särskilt begrepp, menar hon. Åtminstone i kyrkan. Klart att den som vill bilda familj och inte är direkt oförmögen till äktenskap i traditionell bemärkelse (jfr Matt. 19) bör göra det tillsammans med någon av det motsatta könet, inte med någon av samma. En uppenbart välskapt människa kan förresten inte vara "född i fel kropp". Och karlar föder inte barn i den bemärkelse vi brukar prata om, och har heller aldrig gjort det.

[Inlagt 5/4: Det här var tydligen inget aprilskämt, som jag trodde när Dagen skrev om det 1/4].

3 kommentarer:

SigridL sa...

Hoppsan!!!
Men den andra punkten är lite lustigt formulerad och jag skulle kunna känna mig lite, om inte kränkt (som annars är modernt) så lite förlämpad.

SigridL sa...

Ganska finurligt, Andreas. Men fundera på formuleringen som antytts

Andreas Holmberg sa...

Tja, nu vet jag inte riktigt vad du menar, Sigrid. Allt Jante Ackjelén säger är ju bra och riktigt, tycker jag. Fast du skrev ju dina kommentarer 1 april så du kanske bara ville skoja med mej?