torsdag 5 november 2020

Tjoflöjt och tulipanaros i allhelgonatid

Påskvänner!

På måndag ska jag ut i en skola med en präst - för att prata om döden och allhelgona inför kyrkogårdsvandringen på tisdag. Jag kommer under vandringarna att ha i uppgift att tala om helgonen, och tänker i år (när vandringarna sker EFTER allhelgona, att anknyta till Mårten gås (han som gömde sej bland gässen när de ville göra honom till biskop och på vars minnesdag Martin Luther blev döpt (och vars namn denne fick). Skräp till döpt och troende kristen som inte bekänner sej vara ett helgon för Jesu skull, tyckte Martin L. Till de heliga i Rom (m fl ställen) skrev Paulus.
Men nu vet vi bättre besked genom Svenska kyrkans hemsida. som väl på något sätt även är Evangeliska Fosterlandsstiftelsens (vem redigerar hemsidan, är det många som undrar, nu även på kyrkomötet). Så här står det i alla fall där:

Därför firar vi allhelgona

VI MINNS HELGONEN OCH DEM SOM STOD OSS NÄRA 

Allhelgonahelgen består av två kyrkliga helgdagar: alla helgons dag och alla själars dag.

Historiskt har vi skilt mellan att minnas helgonens liv – på alla helgons dag – och att minnas våra närståendes liv – på alla själars dag. Men rent teologiskt är det ingen skillnad: Vi är alla heliga, tack vare Jesus kärlek till oss.

Helgen präglas av att ljusen lyser på våra kyrkogårdar. De lyser upp mörkret och påminner oss om Guds ljus, som räddar oss från döden, som visar oss på förlåtelsens väg och som ger oss ett himmelskt hopp.

Alla helgons dag är en helgdag och den firas alltid den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Alla själars dag firas dagen efter alla helgons dag, på söndagen. Då minns och hedrar vi våra döda närstående. 

Den helige Stalin, den helige Hitler, S:t Muhammed. De heliga ateisterna, de heliga agnostikerna och t o m de heliga islamisterna och IS-människorna. (Som nån bloggare ironiskt skrev). Det är visserligen sant att vi alla genom Jesu död på korset i någon mening (se Anders Sjöberg-klippet från S:t Örjan) helgats eller avskilts till att vara hans egna, "bliva och leva under honom i hans rike, och tjäna honom i evig rättfärdighet, oskuld och salighet", men bibeln och vår bekännelse uttrycker det inte så att det inte är någon skillnad mellan alla själar (eller alla döda) och alla helgon. De har ju t o m i Svenska kyrkan (se t ex bönboken "Tradition och liv") tidigare uttryckts så här tydligt: "Alla döda är inte helgon och alla helgon är inte döda." Men nu?
Vi måste helt klart erövra kontrollen över kyrkans hemsida. Det här håller inte - varken i allhelgonatid eller annars. Jfr Skandalen i Strandänge!

Inga kommentarer: