Påsk- och julvänner!
måndag 23 december 2024
Adventskalender lucka 22: Marie bebådelse
Påsk- och julvänner!
lördag 21 december 2024
Adventskalender lucka 21: Julbön
Adventskalender lucka 20: Jordens Gud
Påsk- och julvänner!
Fredag som begravningsdag är väl etablerad i vår kyrka, och fint är väl det. För liksom söndagen är Kristi uppståndelses dag är ju fredagen Kristi begravningsdag. Men psalmvalet vid våra begravningar har ofta ganska allmän prägel: det blir i regel Härlig är jorden eller Blott en dag. Ingen kristligt brutal psalm som Mikael Weisses underbara och rättframma Vi nu begraver denna kropp. (Ungefär som frejdiga doppsalmer som Glad jag städse oftast får vika för t ex Tryggare kan ingen vara vid våra dopförrättningar).
En begravningspsalm som man annars kunnat tycka haft förutsättningar att slå igenom är Hallqvists/Hovlands Jordens Gud. Men precis som Hallqvists/Hovlands vigselpsalm har den nästan aldrig sjungits under min tid som kyrkomusiker. Kanske folk inte vill ha "kasualpsalmer" vid bröllop och begravningar utan hellre sjunga något som känns bekant och som även sjungs vid andra tillfällen? Eller också är det melodin det hänger på - gärna en ny text, men i så fall till en känd melodi (t ex Den blomstertid)?
Här kommer i alla fall Jordens Gud. Kanske har den använts mer än man tror, texten i varje fall. Vid enskild andakt i sorgens och saknadens tid. Här är den norsksvenska psalmen dock insjungen på danska!
torsdag 19 december 2024
Adventskalender lucka 19: Inte en sparv
Påsk- och julvänner!
En av Carl Bertil Agnestigs mest kända kompositioner är den till "Inte en sparv" med text av - gissa vem! - Britt G Hallqvist. (Den finns i Psalmer i 2000-talet som nummer 953).
onsdag 18 december 2024
Adventskalender lucka 18: Guds lille fattige son
Påsk- och julvänner!
För mej som spelade vis man på julspelet igår känns det extra kul att få presentera Carl Bertil Agnestigs sång om de tre vise männen. (Att de knappast kom fram till ett stall utan, förmodligen ett helt år senare, kunde gå in i ett hus där barnet och dess moder var, det kan vi vara schyssta och lämna därhän just nu).
tisdag 17 december 2024
Adventskalender lucka 17: Alla Guds barn
måndag 16 december 2024
Adventskalender lucka 16: Alla har brått
söndag 15 december 2024
Adventskalender lucka 15: Vinden ser vi inte
Påsk- och julvänner!
Värst vad det har börjat blåsa! En vindpsalm av Britt G med tonsättning av Hovland är denna:
Adventskalender lucka 14: Gud har omsorg om vårt släkte
Påsk- och julvänner!
En psalm av märket Hovland/Hallqvist som inte alls slagit igenom är denna (SvPs411):
Denna fina vigelpsalm har jag under mina kantorsvikariat aldrig varit med om att ett brudpar önskat, ens med hjälp av prästen. Däremot har jag själv valt den, inte på mitt eget bröllop men vid en vigsel där brudparet överlät åt mej att välja psalmer.
Kanske man skulle ha använt den insjungna "Det finns djup i Herrens godhet"-melodin (SvPs285) istället för Hovlands fina men föga originella? Kanske hade man behövt en populär insjungning på skiva för att psalmen skulle "slå igenom"?
Britt G Hallqvists text är ännu ett exempel på att de moderna bröllopspsalmerna i psalmboken är uttalat heteronormativa ("man och kvinna"), medan de äldre (från 1800-talet) använder det könsneutrala uttrycket "dessa två".
Psalmens avslutning ("mod och lust att tända ljus") har anklagats för att vara pryd ("tända ljus - bah!"), men det hade knappast varit möjligt att vara så mycket mer rakt på sak i en psalm. Eller vad tror du? Hade det varit bättre om det stått "mod och lust till kärleksbus"? :o)
E Hovland:
fredag 13 december 2024
Adventskalender lucka 13: Det spirar i Guds örtagård
Påsk- och julvänner!
Glad Lucia!
Carl Bertil Agnestig har tonsatt "Det spirar i Guds örtagård" av Sam Gabrielsson (SvPs 527) lika kongenialt som någonsin Oskar Lindberg:
torsdag 12 december 2024
Adventskalender lucka 12: Marta och Maria
Påsk- och julvänner!
En rolig musikalisk gestaltning av systrarna i Betania ger Agnestig i visan "Marta och Maria":
Adventskalender lucka 11: De skall gå till den heliga staden
Påsk- och julvänner!
Britt G Hallqvists helgonpsalm är inspirerad av saligprisningarna i bergspredikan. Egil Hovlands melodi är inspirerad av Britt G Hallqvists text. En av hans allra, allra bästa koraler, tycker jag, kanske den finaste. Här med Göran Stenlund och Troendegruppen:
tisdag 10 december 2024
Adventskalender lucka 10: Herren är min herde
Påsk- och julvänner!
Tyvärr har ju Davids melodi till världens mest berömda psalm förkommit. Men vi har i alla fall Agnestigs kvar (till Britt G Hallqvists fina herdepsalm):
Adventskalender lucka 9: Lär mig att bedja av hjärtat
Påsk- och julvänner!
Ett exempel bland många på att b-melodierna i psalmboken som regel är bättre än a-melodierna ger oss även Carl Bertil Agnestig och hans koral till Britt G Hallqvists psalm "Lär mig att bedja av hjärtat" (SvPs 214b). Det är inte Hovland som är hans medtävlare utan någon helt annan, men jag har nästan aldrig sjungit a-melodin eller hört någon annan göra det - utan jag har fått spela den själv för att alls höra hur den låter! Agnestigs melodi är däremot både lättsjungen, spänstig och originell - den bär hans signum, helt enkelt. Så låt oss då be (som lärjungarna): "Herre, lär mig att bedja".
söndag 8 december 2024
Adventskalender lucka 8: Vi är ett folk på vandring
lördag 7 december 2024
Adventskalender lucka 7: Måne och sol
Påsk- och julvänner!
Okej, då är det dags för Hovlands superhit: Måne och sol! Fast han påstod att han komponerade denna melodi på bara någon minut, ja, att noterna liksom kom nerdansande på notpapperet. Carl Bertil Agnestig komponerade även han en melodi till Britt G Hallqvists fina lovsångstext, med mycket möda och stort besvär, och jag bifogar även den så att vi förstås vilken tur det var att vi slapp den i psalmboken 💛. Men testa gärna båda melodierna för både skojs och omväxlings skull!
Jag tycker nog att den här psalmen gärna fick vara stående lovpsalm i våra högmässor under momentet "Gloria och Laudamus". Den är i sin enkelhet ännu bättre än vanliga Laudamus ("Vi prisar dig"), tycker jag, för den har liksom Nicænska trosbekännelsen fått med det Luther betraktade som evangeliets kärnord "för oss"!
Måne och sol a la Hovland:
fredag 6 december 2024
Nicænum - en personlig bekännelse
Credo. Jag tror. Jag är kristen för att jag är döpt och tror. Framför allt vet jag på vem jag tror. Jag är lärjunge eller följare till Jesus Kristus. Och det var just sådana lärjungar som i Antiokia började kallas kristna.
Credo. Jag tror. Så börjar den Nicaenska trosbekännelsen, som är den verkligt "athanasianska" (den som kallas så är från 700-talet). Alltså den kristna bekännelse som kyrkofadern Athanasius och Kyrkan med honom, även under förföljelse och landsflykt, försvarat alltifrån kyrkomötet i Nicaea 325. Det är den kristna kyrkans kollektiva bekännelse, men vi som använder den brukar säga Credo, Jag tror, för att markera att det också är en personlig bekännelse.
Jag tror på en enda Gud. Trots att kyrkans bekännelse är till Fadern, Sonen och Anden är det ingen tvekan: Vi har en enda Gud. Inte flera.
Allsmäktig Fader. Först Fadern. Allsmäktig så att han kan göra vad han vill. Men han vill inte vad som helst, utan bara det som är i överensstämmelse med hans godhet och helighet och som är till vårt eviga bästa. Och han kan inte få till atånd det logiskt meningslösa, som t ex fyrkantiga cirklar eller gifta ungkarlar. Däremot gäller det som Johan Åström i Gävle skrev i en psalm:
Du, o Gud, om du behagar ändra kan naturens bud. / Blott för oss de äro lagar, icke lag för dig, o Gud.
Skapare av himmel och jord. Här kommer också Guds allmakt in. Han kunde ha skapat världen på ett ögonblick, t ex igår, med allt vi tror oss ha upplevat inprogrammerat, men valde uppenbarligen att skapa successivt. Här kan vi ha olika syn på tider och stunder - men det blir direkt okristet om vår syn på skapelsen präglas av rå naturalism, där Gud (om Gud finns) är klavbunden av sina egna naturlagar, eller där världen som något slags panteistisk gudom alltid har funnits, vilket den bevisligen inte har, eller där världen har skapat sej själv, vilket är omöjligt, eller där världen bara plötsligt uppkommit i en slags gigantisk uralstring, vilket strider mot axiomet att allt som har en början också har en orsak.
Av allt vad synligt och osynligt är. Här innefattas verkligen allt. Allt. Även de onda andarna har sitt ursprung i Gud och var från början goda. Varför Gud lät möjligheten till uppror finnas, och hur från början goda varelser (både änglar och människor) kunde välja den vägen, låter sig knappast förklaras från vår begränsade utsiktspunkt. Men en liten aning kan vi kanske få genom våra försök att skapa självständig intelligens som går utöver den "robotliknande" lydnadens nivå och därmed kan nå nya höjder av förmågor men också riskerar att i de bästa avsikter skada varandra och t o m sina upphovspersoner (jfr Isaac Asimovs robotlagar från Stiftelse-trilogin).
Och på en enda Herre. Här kommer Jesus in i matchen.Och på en enda Herre, Jesus Kristus, Guds enfödde Son, född av Fadern före all tid, Gud av Gud, ljus av ljus, sann Gud av sann Gud, född och icke skapad, av samma väsen som Fadern, på honom genom vilken allt blev till; som för oss människor och för vår frälsnings skull steg ner från himlen. och blev kött genom den Helige Ande av jungfrun Maria och blev människa. och som blev korsfäst för oss under Pontius Pilatus , led och blev begravd, som uppstod på tredje dagen i enlighet med skrifterna, steg upp till himlen, sitter på Faderns högra sida och skall återkomma i härlighet för att döma levande och döda, och vars rike aldrig skall ta slut. | Credo in unum Deum, Patrem omnipoténtem, factórem caeli et terrae, visibílium ómnium et invisibílium. Et in unum Dóminum Iesum Christum, Filium Dei unigénitum, et ex Patre natum ante ómnia saecula: Deum de Deo, lumen de lúmine, Deum verum de Deo vero, génitum, non factum, consubstantiálem Patri, per quem ómnia facta sunt, qui propter nos hómines et propter nostram salútem descéndit de caelis, et incarnátus est de Spíritu Sancto ex María Vírgine et homo factus est. Crucifíxus étiam pro nobis sub Póntio Piláto, passus et sepúltus est, et resurréxit tértia die secúndum Scriptúras et ascéndit in caelum, sedet ad déxteram Patris, íterum ventúrus est cum glória iudicáre vivos et mórtuos, cuius regni non erit finis. | |
Och på den Helige Ande, som är Herren och ger liv, som utgår av Fadern och Sonen, som tillsammans med Fadern och Sonen blir tillbedd och förhärligad, och som talade genom profeterna. Och på en enda, helig, katolsk och apostolisk kyrka. Jag bekänner ett enda dop till syndernas förlåtelse och väntar på de dödas uppståndelse och den kommande världens liv. Amen. |
Adventskalender lucka 6: Tusen stjärnor glimmar
Påskvänner!
Agnestigs melodier och Frostensons texter gick ju också bra ihop (jfr lucka 3). Även om det inte blev någon koral av Agnestig till denna text i vare sej Kyrkovisor eller Psalmboken. Men här kan ni lyssna i lugn och ro.
Under nattens timmar, då jag sjuk och hes skriver detta, är ju stjärnorna som tydligast. Särskilt nu innan nymånen vuxit sej alltför stor. Barnen sjunger:
torsdag 5 december 2024
Adventskalender lucka 5: Det var i april om kvällen
Påsk- och julvänner!
Även Carl Bertil Agnestig tonsatte texter av Britt G Hallqvist, t ex nedanstående visa på samma tema som den igår, men med lite friare associationsbanor.
Det är väl inte så ofta man nuförtiden möter en fårflock på vägen ens i april, och nu är det ju december. Ändå är själva smärtan och sorgen som sången uttrycker - med tanke på vad Frälsaren fick utstå - inte svårare att ta till sej den här årstiden.
"Advent är mörker och kyla". Också. (Men våren - och påsken! - närmar sej).
onsdag 4 december 2024
Adventskalender lucka 4: Han gick den svåra vägen
Påsk- och julvänner!
Norske kompositören Egil Hovland samarbetade ju ofta med svenska författaren Britt G Hallqvist. Denna sång blir "lucka 4" så här på Barbaradagen (ni vet väl att advent och hela kyrkoåret börjar "söndagen före Barbara", som det stod i Bondepraktikan?). Adventstiden är ju något av "Jesus' liv baklänges" och börjar i slutet av Frälsarens vandring här på jorden (jfr gårdagens psalm). Även om detta inte är någon traditionell adventspsalm, passar den inte illa som uppföljare till "Dig vi lovsjunger, ärar", särskilt just denna årgång som accentuerat trosbekännelsen ord att Jesus var "pinad under Pontius Pilatus". Och vi är ju (se ovan!) både jul och påsk- (och pingst!)-vänner.
tisdag 3 december 2024
Adventskalender lucka 3: Dig vi lovsjunger, ärar
måndag 2 december 2024
Adventskalender lucka 2: Hosianna
Påsk- och julvänner!
De flesta insjungningar av Egil Hovlands Hosianna har visst av upphovsrättsliga skäl plockats bort på nätet. Utom den frejdiga utomhusversionen i "Salmeboka minutt for minutt" (1:24-1:25) och Glenn Bengtssons pampiga inomhusversion nedan.
Utan att kunna tävla med Voglers klassiska tonsättning har Hovlands (med något annat textunderläggning) bidragit till större variation och blivit ganska populär, den också, inte minst i barn- och ungdomskörer. Ibland har den föreslagits och använts särskilt till Palmsöndagens hosiannarop.
Här kommer i alla fall Glenn i början av årets adventstid:
Hosianna, Davids son!
Välsignad vare han,
välsignad Davids son
som kommer i Herrens namn!
Hosianna i höjden,
hosianna Davids son,
välsignad, välsignad,
välsignad vare han.
Hosianna Davids son,
som kommer i Herrens namn!
söndag 1 december 2024
Adventskalender 2024 lucka 1: Adventstid
Påsk- och julvänner!
Gott Nytt Kyrkoår! I år skulle både svenske Carl Bertil Agnestig (7 mars) och norske Egil Hovland (18 oktober) ha fyllt 100. Båda blev gamla men inte SÅ gamla, och båda betydde mycket för kyrkomusiken, inte minst bland barn och ungdom, och detta även i Efs-sammanhanget. Jag vill hedra deras minne med årets adventskalender.
Först ut blir Agnestig med hans Adventstid - som nog oftast sjungits om ett par veckor i något luciatåg men egentligen passar bäst när vi som nu tänder det allra första adventsljuset:
lördag 30 november 2024
Kyrkoårets sista dag
Påsk- och julvänner!
Snart är det advent. Men inte riktigt än. (Idag är det egentligen kyrkoårets sista helgdag: S:t Andreas' apostladag eller Andersmässodagen). Så jag låter gamle Olle gästblogga en sista gång.
Denna samling betraktelser ("När dagen börjar") från 1942 trycktes ju om av Verbum så sent som 1983, lätt omarbetad i anslutning till den då nya evangelieboken. Pastor primarius Olle Nystedt (1888-1974) betraktades alltså närmast som liberalteolog för att han beundrade Söderblom och var den ende präst som röstade för ämbetsreformen redan vid kyrkomötet 1957. Men han var likt Nils Bolander även påverkad av norske väckelseledaren Hallesby och talar likt denne, ja, likt den gode Herden själv "stundom varning, stundom tröst". Och Nystedt använder psalmboken och dess pregnantaste strofer på ett suveränt sätt.
(I just sistnämnda avseende ligger EFS' med rätta högt värderade Rosenii Dagbetraktelser i lä. Kanske beroende på att det inte var C O Rosenius utan Amy Moberg som redigerade betraktelserna och valde de avslutande stroferna; Rosenius ansåg ju f ö länge psalmboken vara "till största delen författad av opånyttfödda lärare och snillen").
Nu till Olle, först betraktelsen för igår och sedan den för idag. Om ni tål lite kallt stål från "det tveeggade svärdet". Innan vi kanske, om Herren dröjer, går in i ett nytt nådens år:
onsdag 27 november 2024
Till minne av Anders Widmark (inför Andersmäss och Första söndagen i advent)
Påskvänner!
Lyssna till Anders Widmarks trios version av Bereden väg för Herran! (Gärna flera gånger, denna jazziga tolkning i Jan Johansson- eller Oscar Peterson-klass vinner på upprepad lyssning).
Igår dog Anders i cancer under pågående turné, dagen efter sin födelsedag. Vi får vara både ledsna - och tacksamma över alla fina inspelningar, inte minst av psalmer, som han lämnade efter sej. R.I.P.
måndag 25 november 2024
Om Lausannerörelsen nu under kyrkornas globala vecka
Påskvänner!
Jag missade den här kvällen för 10 dagar sedan, men hela 2024 är ju ett jubileumsår för Lausannerörelsen (och därmed Efs). Se gärna, ge gärna och be gärna! För hela den världsvida kyrkan, för Lausannerörelsen och för Efs och dess mission.
fredag 22 november 2024
Välkomna till Efs-kyrkan ikväll kl 18 på Missionsauktion!
Påskvänner!
Glöm inte missionsauktionen på Efs-kyrkan i Njutånger i kväll kl 18! Det blir även lotterier och kaffe med ostkaka! Välkomna, alla ni som är i närheten!
Nystedt får gästblogga också
Påskvänner!
Äsch, gamle Olle kan väl också få gästblogga medan jag filar på en redogörelse för Samverkanskonferensen i Uppsala igår? Så här skriver han på fredagen före Domssöndagen:
Rosenius gästbloggar inför Domssöndagen
Påskvänner!
Pastor primarius Nystedt i all ära, men gamle Rosenius är inte så dum heller. Allvarlig nog i alla fall:
"Eftersom du är ljum och varken kall eller varm, ska jag utspy dej utur min mun." (Upp. 3:16)
Detta är ett förskräckligt ord av den milde Frälsaren! Herren Gud hjälpe oss alla, att var och en måtte vara uppriktig mot sej själv, så att han inte hemligen och utan att veta det står under en sådan dom, tilldess den drabbar!
Huvudsaken, som här är att undersöka, är nu ljumheten, eller vad Kristus menar med den.
I detta Herrens tal om de ljumma är något, som alla ser och förstår, men också något, som bara få märker.
Alla inser att när Herren säger "du är varken kall eller varm" menar han:
Inte är du bara en vanlig världsmänniska, helt likgiltig och främmande för det andliga; visst är du något annat än den stora hopen; du känner mina vägar, du predikar mitt ord och lär andra; "jag vet dina gärningar", sådana har du.
Men du är inte heller varm, ditt hjärta är inte rätt för Gud, den rätta kärleken, livet och umgängelsen med mej fattas dej; du talar hellre om mej än med mej; du umgås hellre med andras själsangelägenheter, än med dina egna o. s. v.
Sådant heter ju att vara varken kall eller varm, ty vad "kall" betyder, det ser vi på världen i hennes alldeles jordiska, för allt andligt likgiltiga väsende.
Men vad "varm" är, det ser vi på sådana trogna själar, som i allt sitt väsende alltid har samma föremål för sej: Frälsaren och hans nåd; så att då de är mest glada, är det över Frälsaren och hans vänskap; då de är mest bedrövade, är det över sin synd och saknad av Frälsaren; då de talar, sjunger eller skriver om det som mest behagar dem, är det om Frälsaren.
Detta är klart och för alla begripligt.
Men då uppstår i tillämpningen en dunkel och svår fråga: När likväl alla kristna under en tilltagande eländets kännedom vid Herrens fördöljande och de ljuva känslornas undandragande suckar och klagar över sin stora kallsinnighet, att de inte kan älska Frälsaren så som de ville, inte så varmt bedja som förr, de angrips av frestelser, besväras av främmande, ja syndiga tankar, blir förströdda till sinnet, försumliga och bristfälliga i kärleken — vad kan de då annat tycka, än att de just här i Kristi tal om de "ljumma" finner sej alldeles beskrivna? För inte är de riktigt kalla, menar de, och inte heller riktigt varma — vad återstår då annat, än att de är ljumma?
Ja, vad ska vi säga om det här? Talar Herren verkligen här om ett sådant själstillstånd, som dessa bekymrade själar beklagar?
Lovad vare Herren att han själv förklarade, vad som utmärker de ljumma! Eljest hade vi alla måst förtvivla för denna text.
Läs då följande vers. Där förklarar Herren, vad som var ljumhetens tecken och bevis. Det lyder så: "Ty du säger: jag är rik och har nog och behöver intet; och vet inte, att du är eländig och jämmerlig och fattig och blind och naken." Se, här är tecknet på de ljumma, som Herren vill utspy utur sin mun! Herren säger ju här uttryckligt, varav den ljumme igenkännes. "Du är ljum; ty du säger: jag är rik, har nog" m. m.
Ordet "ty" brukas alltid, när en bevisning följer. Således, att du är ljum, vill Herren säga, det uppenbaras därigenom, att du säger: "Jag är rik", d. ä. att du är så nöjd med dej. Vore du varm, kunde du inte vara nöjd med dej själv.
Ordet: "du säger", bör inte förstås bara om munnens sägande; ty mången ljum är väl så fin och klok, att han icke så grovt uttalar det inför människor, utan det bör förstås om hjärtats eller det inre tyckets sägande; såsom ock Skriften brukar ordet: du "säger i ditt hjärta". Det betyder således att i sitt tysta inre vara nöjd med sej själv, eller inte känna sej eländig och jämmerlig m. m.
Detta är ett alldeles märkvärdigt och dyrbart tecken i avseende på den rätta bättringen i hjärtat — ett tecken, som går mycket djupare och finare än alla andra tecken och ofta uppenbarar vad man på inget annat sätt kan få fram i dagen. Det må nämligen vara hur som helst med allt annat, det är dock säkert, att den kristen, som är nöjd med sej själv, som inte understundom plägar bekymras, ja, förskräckas och ängslas över sej själv, utan alltid har lugn i det avseendet, den själen är bestämt stadd i den laodiceiska lärarens ljumhet.
Vi talar inte om detta, att en kristen för vissa tillfällen, antingen under mycken andlig förnöjelse eller under en tillfällig slummeraktighet, kan vara mer nöjd med sej själv; han får åter snart lika stor sorg över sej och är dock vanligen även mitt under största tröst och glädje i Kristus ändå missnöjd över sej själv; detta missnöje med sej själv är således ändå det vanliga i en kristens liv.
Så kan också den ljumme av en tillfällig grövre förseelse, helst om denna fallit människor i ögonen, bliva för tillfället ledsen över sej själv, eller över den gärningen, men är dock i allmänhet nöjd med sej själv, stolt och obruten.
Här gäller det alltså att ge akt på vad som är en människas allmänna eller vanliga tycke om sej. Detta är det tecken, som Herren Kristus här framställer.
Gud skådar till hjärtat. Vad båtar att då
för världen med sken av gudaktighet gå
och bära Guds ord i din skrymtande mun,
när egen rättfärdighet dock är din grund?
onsdag 20 november 2024
Frågor till ärkebiskopen
Påskvänner!
FRÅGOR TILL ÄRKEBISKOPEN
Ger Jesus en sannare bild av Gud än Muhammed ger? (Tipspromenadfråga
eller en fråga om liv och död för miljarder människor?). Jag kommer ihåg att alla ärkebiskopskandidater
i Gottsunda 2013 svävade betänkligt på målet här (t o m Ragnar Persenius som först
sa ja men sedan även nej). Vad säger du?
Muhammed trodde i alla fall på jungfrufödelsen och på att
Jesus verkligen ska komma tillbaka för att döma levande och döda. Inget av
detta tror din föregångare K G Hammar på – jungfrufödelse är ett rent
teologiskt begrepp för honom (”vad är en teologisk jungfru?” undrade då Anders Piltz) och
Jesus kommer tillbaka ”i våra hjärtan”, trots att han kan sägas ha dömts till
döden, iaf ur Stora rådets synvinkel, just för sin förkunnelse om en synlig återkomst
i makt och härlighet. Vad säger du?
Har Jesus i verkligheten ruttnat precis som kung David men uppstått i mer eterisk bemärkelse (som Söderblom trodde), i en rent andlig tillvaro, i lärjungarnas hjärtan eller i Kyrkan, hans kropp? Jfr Emanuel Linderholms pompösa uttalande om hur kyrkans tro står och faller med ”Jesu försoningsdöd och hans uppståndelse” (sedan märker man att han egentligen inte tror på någondera i klassisk mening). Vad säger du? (Här kommer du inte undan med "Det vet väl inte jag?").
Finns det någon som helst risk att gå förlorad eller kan vi lika frimodigt som Sven Hillert förkunna allas slutliga frälsning utan att därmed öka risken för att folk faktiskt går förlorade? (Apropå missionens 150-årsjubileum). Har för mej att Ragnar Persenius betvivlade Hitlers eviga salighet, men i övrigt verkade det ha gått väl för alla. Är våra begravningsgudstjänster, våra konfirmationer och det som återstår av vår mission numera bara en bekräftelse av att det numera inte är så nödvändigt att tro på Herren Jesus för att bli frälst? Vad säger du?
Är förbundet mellan man och kvinna inte särskilt välsignat eller väl-designat över huvud taget? Finns det någon vits med att, allt annat lika, ha en mamma? När nu även karlar och pappor kan föda barn enligt Svenska kyrkan som remissinstans iaf. Vad säger du?
måndag 18 november 2024
"Talar stundom varning, stundom tröst"
Påskvänner!
En rätt herde talar liksom Jesus "stundom varning, stundom tröst". Idag blir det mest varning från Olle Nystedts sida:
söndag 17 november 2024
Och så dagens Nystedt
Påskvänner!
Hoppas det fortfarande predikas om vikten av att ha sin sak klar med Gud. Man kan ju annars få höra rätt märkliga predikningar den här söndagen. En präst i Lule (Porsökyrkan) försäkrade redan på 80-talet att "de fåvitska jungfrurna" nog blev insläppta till slut (jfr hur Elsa Beskow i Sagan om den lilla, lilla gumman tvingades lägga till en rad om att den lilla, lilla katten kanske ändå kom hem till slut). Eller tänk på pastor Helle Kleins famösa drapa i Sofia kyrka 2012 (läses på egen risk)!
Tack och lov att vi fortfarande kan få höra ett gott och ostympat Guds ord här och var. Även från Olle Nystedt som får fortsätta gästblogga här ett tag till:
lördag 16 november 2024
Nystedt gästbloggar igen
Påskvänner!
Får vi den här stadiga själafödan längre, ens i EFS-sammanhang? Pastor primarius Olle Nystedt räknades på sin tid närmast som liberalteolog, söderblombeundrare och "kvinnoprästanhängare" som han var. Ändå kunde han predika så här rakt och skarpt. Men något har hänt med senare prästgenerationer. Är det liberalteologin som fångat dem med hull och hår och berövat dem - och oss - evighetsallvaret?
fredag 15 november 2024
Nystedt gästbloggar
Inför Samverkanskonferensen med ärkebiskopen i Lötenkyrkan på torsdag kan vi återigen låta gamle överhovpredikanten, pastor primarius Olle Nystedt vara vår "huspredikant". Han utgav sina dagbetraktelser under krigets 1942, men just därför har de ofta en inträngande aktualitet, inte bara under de kyrkoårsveckor som handlar om "den yttersta tiden". Det här tål att upprepas även i vår tid:
onsdag 13 november 2024
Rosenius gästbloggar
Påskvänner!
C O Rosenius betraktar och begrundar idag en av de kortaste och mest citerade verserna i Psaltaren. Jag är helt övertygad om att detta gäller även Efs:are idag. Jag kommer så väl ihåg hur Agne Nordlander för över 20 år sedan på Efs sommarhem på Backen uppmanade oss att ge Herren åtminstone 5 minuters koncentrerad uppmärksamhet om dagen i bön och bibelläsning (lite av det Dagens Lösen och Dagens Podd vill uppmuntra till - som ett minimum, alltså, inte som något slags begränsning uppåt). Jag minns att någon på rasten efteråt reagerade och tyckte att det Agne hade sagt var "lagiskt". Vad ska man då säga om Rosenius?
"Ditt ord är mina fötters lykta, och ett ljus på mina vägar." (Psalt. 119:105)
Betänk då hur grymt de behandlar sina själar, som nekar dem detta gudomliga ljus, Guds ord!
Gud har i nåd från himmelen skänkt oss ett synligt medel, vari Han själv bor och verkar, och på vars rätta och flitiga bruk hela den eviga saligheten vilar. Och likväl ser man inte bara den blinda, grova världen förakta och trampa dessa pärlor, utan, vad som är än förskräckligare, de som en gång varit upplysta och smakat det goda Guds ord, de låter ofta världen och köttet så hindra sej från ordet, att kanske hela dagen går förbi, utan att de använder en enda stund till själens spisande. För att inte säga hela veckan. Eller om de en stund hastigt slår sej ned vid ordet, är tankarna och hjärtat så uppfyllda av de världsliga tingen, att såsom ett stormigt och svallande hav omöjligen kan uppvärmas av solens strålar, hela frukten av ett sådant umgänge med ordet blir endast förökad ledsnad därvid.
Guds ord vill anammas med en stilla, betraktande ande, om det ska värma upp hjärtat. Men hindret är det myckna jordiska, eller vad Jesus menade med de "törnen, som förkvävde den goda säden", nämligen "livets vällust och levernets omsorger", köttslighet, tröghet och de mångahanda bekymren och göromålen, vilket allt nu är för den tjusta själens öga viktigare än det himmelska. Nu heter det: "Jag har inte tid att så flitigt öva ordet, ty det och det måste göras." Och observera, detta som måste göras är något jordiskt, och det som kan uraktlåtas är det himmelska, som nu betyder mindre! Så är nu själen tjust och förblindad!
Du säger: "Kallelsens plikt är en helig plikt som inte får försummas, och den som inte försörjer sitt hus är värre än en hedning". Men Jesus säger: "Det ena ska du göra, och det andra inte underlåta". Om du skött ditt ämbete och ditt hus på det fullkomligaste, men låtit nådens liv dö bort, kan det troget skötta ämbetet inte frälsa dej i döden och domen.
Och den som påstår att ditt hus eller ditt ämbete ska lida av de stunder du ägnat åt Guds ord och bönen, det är bara tjusaren, den gamle ormen, samt hedningen i ditt bröst, ditt hjärtas otro, som inte vet av någon Guds välsignelse, som inte aktar det himmelska, som hellre leker och pratar bort tio stunder än använder en till Guds ords betraktande.
O, vilket hedniskt förakt för Gud och din odödliga själ! Du har tillfälle till det saliga, höga och ärofulla umgänget med himmelens och jordens Herre, din frälsare och saliggörare, att höra Honom tala, vilket sker i ordet, och att tala till Honom, vilket sker i bönen; och du säger, att du inte har tid till det - men att höra och tala fåfängliga ting bland människor, det har du tid till! Detta må väl heta att vara tjust av djävulen.
Du har nu för dina göromål inte tid att till själens näring använda en timme av dygnets tjugofyra. Men tänk, om Gud slår dej och låter dej ligga sjuk ett år, nog står världen ändå! Då har du ringa tacksamhet av det världsliga, som du så troget skött; det kan nu inte hjälpa dej. Och Gud och hans ord har du föraktat — inte vill du väl nu anlita detta föraktade om hjälp?
När följden av Guds ords försummande blir den, att du dagligen avmattas till den invärtes människan, tron fördunklas, gudsfruktan och alla nådekrafter försvagas, då klagar du kanske över svaghet och frestelser, som du inte övervinner; men hur var detta att vänta? Att du ska övervinna det onda i dej, nådens medel förutan, det väntar varken Gud eller människor. Nej, sådana krafter ligger inte i människan; och det är därför Gud gav oss medlet ovanifrån. Men däremot om du rätt brukade detta medel, skulle ingenting som tjänar till liv och gudaktighet vara omöjligt.
Om du säger att du försökt och läst Guds ord, men ändå inte blivit bättre, måste händelsen vara en av dessa två:
Antingen förstår du inte vad bättring är; du menade, att du skulle i hast uppnå en viss höjd av kraft, fromhet och helighet, och visste inte att vägen därtill gick genom förnedringens och fattigdomens dal, samt att därtill hör att du inte ska se dej själv bättre och bättre, utan tvärtom.
Eller också, om du verkligen ännu är slav under synden, ännu inte fått nytt liv, ny lust, nya andliga krafter, då har du visst inte brukat ordet rätt. Tilläventyrs har du förvandlat Guds ordning och sökt först övervinna det onda i dej, innan du skulle tillägna dej Kristi förtjänst; först bära frukt, innan du skulle inympas i Kristus.
Börja nu lyda ordet, som säger: "Fly först till Jesus, tigg om nåd, / mot syndens makt ska sen bli råd." Låt den djupa egenrättfärdigheten fara och kasta dej, sådan du är, med alla brister och motsägelser i nådens famn, och du ska få erfara, "att där synden överflödade, där överflödade då nåden mycket mer". Och se, nu, nu skall denna överflödade nåden så glädja, smälta och förvandla ditt arma hjärta, så att det inte mer skall hava smak på det onda som nyss höll dej fången; så att det goda som du inte förmådde nu ska bli din lust.
Så lär ordet. Använd det med lydnad, så är dej ingenting omöjligt som är nödvändigt till salighet.
Dagar kommer, dagar flyktar,
håll dig vid Guds ord och säg:
Det är mina fötters lykta
och det ljus som leder mej!
Ha din lust i detta ord
som av ålder på vår jord
mänskors tröst och frid beredde
och till himmelen dem ledde.
söndag 10 november 2024
Missionen och den yttersta tiden
Påskvänner!
För tredje gången denna november återger jag här nedan Olle Nystedts betraktelse för denna dag, den 24 söndagen efter Trefaldighet, med temat "Den yttersta tiden" (jfr Dagens podd från EBF!). Eftersom dagen infaller så sällan, t ex endast en gång mellan 2018 och 2029 (alltså idag!), har väl betraktelsen nästan lika sällan blivit läst. Men den är väl värd att begrunda, inte minst i vår tid och i vår kyrka. Särskilt nu i åt när vi firar 150-årsminnet av Svenska Kyrkans Mission! Därför återger jag alltså Olle Nystedts angelägna betraktelse ännu en gång - tredje gången gillt:
fredag 8 november 2024
Pastor primarius Olle Nystedt gästbloggar
Påskvänner!
Som den av undertecknad nyskapade novembertraditionen bjuder gästbloggar pastor primarius Olle Nystedt så här under kyrkoårets sista veckor. Visserligen var han inte Efs-are utan av missionsförbundiskt ursprung, fostrad som teolog i ungkyrkorörelsen och som framstående predikant likt Nils Bolander inspirerad av både Nathan Söderblom och Ole Hallesby. Av många betraktades han länge som "liberalteolog", bl a för att han öppet beundrade Söderblom och var den ende präst som röstade för 1958 års ämbetsreform redan vid kyrkomötet 1957! Men man märker ju här nedan att han ville behålla - och verkligen behöll - mycket av den klassiska allvarsförkunnelsen under kyrkoårets sista veckor. Han känner ett ansvar inför Gud och sin kyrkas bekännelse, ja, inför de människosjälar han har under sin predikstol, att inte minst under andra världskrigets ödesår undvika att lova för runt beträffande den eviga saligheten. Skillnaden gentemot pastor primarius Ludvig Jönsson, vars 100-årsjubileum firades i fjol och vars "Postilla för sökare" uppfattats som ett bättre evangelium i vida kretsar, är mycket påfallande. Nu lämnar jag ordet till Olle själv och hoppas att Verbum förlåter detta utdrag ur en sedan länge slutsåld betraktelsebok. (Till helgen infaller ju faktiskt den 24 söndagen efter trefaldighet, som annars utgår nästan varje år):
NÄR DAGEN BÖRJAR - ett ord för var dag i kyrkoåret.