lördag 29 augusti 2020

Efs och apostladagarna

Påskvänner!

Jag tycker nog att Efs - denna missionsorganisation! - skulle kunna fira apostladagarna lite ivrigare, även om de efter 700 år som helgdagar i Sverige trots böndernas protester avskaffades av Gustav III i "Stora helgdöden" 1772. Evangeliet om tullindrivaren Matteus, som alltså tidigare lästes och firades varje år vid Matsmäss den 21 september (den s k "höst-Matte", Mattias-dagen den 24 februari är "vår-Matte"), har nu inte lästs vid en högmässa i vår kyrka på sex år, och nio år lär det bli eftersom tredje årgången på andra söndagen efter Trefaldighet, när evangeliet om apostelns kallelse läses, gick bort både 2017 och 2020. (Nya Johannes Döparens dag, den s k Annandag Midsommar, tränger alltsedan 2003 alltid ut en trefaldighetssöndag, och både 2017 och 2020 just denna om Kallelsen till Guds rike - fattar fortfarande inte varför exemplariske miljönissen Johannes inte kunde få vara kvar på Midsommardagen).

I år fyller min mor 75 år på Matsmässoafton (20 september) och jag tänker uppvakta henne med att bl a sjunga min travesti på Britt G Hallqvists sång om tullindrivaren Sackaios. Matteus klättrade inte upp i något träd, men annars är han väl så värd att uppmärksamma som ett förlorat men återfunnet får (sen tycker jag gott att vi i kyrkan kan läsa hans egen berättelse om det, Matteus 9:9-13, istället för att läsa ur Markus som kallar honom Levi - det hette han väl också men uppenbarligen ville han kallas Matteus eftersom han kallar sej så själv).

Är ni på? Fler apostladagar åt folket! De har en stark ställning i folkloristiken, eftersom det fanns ungefär en apostladag i månaden som ofta blev en "märkesdag" för lantbruk och hushållning (liksom andra helgondagar, typ Erik och Olof). De kan ju även firas närmaste lördag, eftersom vi för ett halvsekel sedan vips fick 52 nya "helgdagar". De behöver ju heller inte firas med fullskaliga högmässor utan likaväl med enkla andakter i kyrka eller hem - men nog bör de firas om det går, oavsett vad kung Gustav III eller våra riksdagspartier tycker. Texter och psalmförslag finns i 1697 års koralbok, som jag har en faksimilupplaga av (skänkt av Efs-aren Margit Enarsson i Bollnäs).



1. Matteus var en publikan, 

den allra smartaste i stan. 
Bland tullmän var han populär 
//: men annars utan vänner där :// 

2. Matteus i Kafarnaum 

satt utanför sitt tjänsterum, 
när Jesus kom förbi och sa: 
//: "Matteus, följ mej nu ida´!" :// 

3. Då steg Matteus genast upp, 

gick med i Jesus glada grupp. 
Han sa: "Jag ger en avskedsfest, 
//: där vem som vill får vara gäst!" :// 

4. Men då sa fariséerna 

förargat till lärjungarna: 
"Hur kan er vän och Mästare 
//: alls gå på fest med syndare?" :// 

5. Det hörde Jesus själv och sa: 

"De friska kallar inte jag. 
Men sjuka ska ha läkare, 
//: så klart jag tar mot syndare!" :// 

6. "Gå genast bort och lär er tro 

det som står skrivet i Guds ord: 
'Barmhärtighet vill jag få se, 
//: och inte offren ni vill ge!'" :// 

7. Johannes trogna la sej i:
"Säg, fastar inte ni som vi?"

"Nej, bröllopsgäster mera tar,
//: så länge brudgummen är kvar!" ://

8. Matteus var en publikan, 
men följde Jesus bort från stan. 
Hans bok om det är inte dum:
//: Matteus evangelium! :// 

Text: Andreas Holmberg 27/8 2020 fritt efter Matteus (Matt 9:9-15) och Britt G Hallqvist
Musik: Lars Åke Lundberg (1935-2020)

Inga kommentarer: