lördag 27 april 2019

Börre Knudsen framför sina egna psalmer!

Påskvänner!

Børre Knudsen.JPG

Tänk att denna påsktid få höra den döde biskop Börre (1937-2014) framföra sina egna psalmer a capella! (Se länkar nedan). "Gud är inte en Gud för döda utan för levande - ty för honom lever alla." Det här är psalmer med ett starkt budskap, både bibliskt förankrade och sällsynt högtstående rent poetiskt.

Börre Knudsen vägrade låta en enda av sina psalmer publiceras i Norsk Salmebok pga kyrkoledningens flathet i abortfrågan (fast biskop Per Lönning i Borg avgick faktiskt från sin biskopsstol 1975 pga den fria abortens införande i Norge - i Sverige förekom ingen sådan markering), Men i den senaste Norsk Salmebok (2013) togs flera av hans psalmer in i alla fall!

Jag vet inte vad jag ska säga om det egentligen. Men jag förstår att det var svårt, kanske rent av omöjligt att lyda Börres vilja. Han var en mycket begåvad psalmförfattare i linje med t ex Kingo, Brorson och Landstad. Han borde väl då uppskattas även av oss i Efs - men vi kanske inte vågar sjunga så här skriftenligt och lutherskt längre?

Och vi törs ju absolut inte ropa som han mot den fria aborten, som ofattbart nog idag är så "fri" att svensk lag inte bestraffar någon som låter avliva sitt barn (eller som utför denna avlivning) ens i nionde månaden! (Eller i tionde om graviditeten dragit över tiden). Huvudsaken är att någon förlossning ännu inte hunnit påbörjats. Den okristliga och osakliga "principen" är tydligen att ett barn som dödas i sin mammas mage aldrig kan vara något brottsoffer. Jämngamla eller betydligt yngre barn i kuvös är däremot fridlysta av lagen. De brukar ju t o m räknas som människor.

Faktiskt har vi en (1) Knudsen-psalm även i vår svenska psalmbok: SvPs 618, passande nog om den samvetslöse barnmorsketvingaren Farao och hans härar, översatt av Olle Nivenius. Den passar förstås alldeles utmärkt så här i påsktider - men sjungs på tok för sällan. (Den står under rubriken "Pilgrimsvandringen" vilket nog gjort den alltför svårhittad till påsk).

Först en "läsepsalm" - därefter länkar till när Börre sjunger:



Deg, Herre Jesus, vil vi bekjenne
Det store havdyp
Du kom til dåpens vann
Farao nådde oss like ved stranden
Fryd deg storlig, Sions datter
Fuglen i luften og liljen på marken
Jordan skal lukke seg over ditt hode
Kyrie Gud Fader, godhets kildevell
Mitt eneste håp
O Herre Jesu Kriste
Prektig flammer paktens bue
Våre store synder

God helg - och glad fortsättning på påsktiden!

Katekesfråga 182: Vad ber vi alltså om i den andra bönen?

Inga kommentarer: