onsdag 28 november 2018

Intressant om mission

Påskvänner!

Alla missionärer borde ha dödats. Det är kontentan av Kadhammars resonemang. Och många av dem, även Efs:s pionjärmissionärer, dödades ju också. Visst har Kadhammar en poäng - mötet med "den vite mannen", med aldrig så kristliga bekännelser, har varit förödande för många folk. (Både pga direkt våld och pga smittspridning). Även om Christoffer Columbus´ och i ännu högre grad Hernan Cortez saknade alla ambitioner att missionera.

David Livingstone borde ha mördats pga vad Stanley och kung Leopold gjorde. Karl Cederqvist borde ha mördats pga italienarnas uppträdande på 30-talet. Bruce Olson borde ha mördats av motilonerna pga allt ont USA har gjort. Anser Kadhammar? Beror hans åsikter i fallet möjligen på huruvida sentileserna (som aztekerna) lever under en lokal diktators eller prästklicks skräckvälde eller i en någorlunda fredlig och kärleksfull atmosfär (enligt de föreställningar om "infödingar" som ibland stämmer och ibland inte)?

Ändå har Kadhammar naturligtvis en poäng i vilket fall som helst. Det är inte bara att kliva iland på folks stränder hur som helst, särskilt inte om en riskerar att smitta ner dem med dödliga sjukdomar - d v s i praktiken utrota dem.

Katekesfråga 102: Vad kallas denna Guds omsorg?

Inga kommentarer: