torsdag 8 november 2018

Fientligt övertagande

Påskvänner!

Vad sägs om Fredrik Sidenvalls ledarartikel i tidningen Kyrka och Folk? (En ledarskribent som även förre budisredaktören Per-Erik Lund rekommenderade som läsvärd och intressant, oavsett om en håller med eller ej).

Själv brukar jag nog hellre jämföra Svenska kyrkans öde med det relativt vänliga övertagande av SAP som skett under 1900-talet, där vi socialliberaler - inte bara Carl Tham - alltmer infiltrerat arbetarpartiet och fått den att avstå inte bara från ren statssocialism utan också från löntagarfonder, kollektivanslutning till LO m m. Kände ni inte till denna konspiration ;o)?

Ingen tvekan om att den grundläggande ideologin svikits, precis som den evangelisk-lutherska bekännelsen i Svenska kyrkan, och det inte bara så att den marxistiska idén om revolution ersatts av reformism, utan så att ingen partiledare efter Ingvar Carlsson ens tagit ordet "socialism" i sin mun.

Men Sidenvalls mer drastiska jämförelse kan också vara tänkvärd. Och i vilket fall måste de politiska partierna och deras avläggare ut ur Svenska kyrkan NU. Jag tål inte att se dem där ett kyrkoval till! De bryr sej ju uppenbarligen inte om huruvida prästerna tror att Jesus ruttnat eller ej - eller tror att Gud finns som "ett från människan oberoende, självständigt handlande och skapande kosmiskt väsen". Det enda partierna ser till är att de inte gör öppet motstånd mot kvinnoprästreformen eller favoritidén om det könsneutrala äktenskapet. Sen får de tro och predika om Gud, Jesu uppståndelse och den yttersta domen ungefär vad de vill. Har jag fel?

(Tänk på vilken annonsvånda Budis kommer att få i kyrkovalet 2021 - ska de politiska partiernas närvaro i kyrkovalet få leda till att alla nomineringsgrupper portas från att annonsera i Budis? Ungefär som den redan lett till att nomineringsgrupperna inte kan informera om kyrkovalet på kyrkans egna bokbord och i församlingshemmens foajéer, men de politiska partierna har bevars andra kanaler...).

Katekesfråga 93: Vad är änglarna?


3 kommentarer:

SigridL sa...

Jo, jag kände till allt det där. Hur makten försökte, och lyckades, överta kyrkan. Och makten är så mäktig, att det känns som ett Guds under om vi ska lyckas kasta av den tunga filt som lagts över den.
Hur får vi till en verklig enad front? Som det nu är tycks vi ha själva regelverket emot oss och endast ett uppvaknade, eller totalt insomnande, bland folket ser ut att kunna rädda det hela.
Att be om antingen det ena eller det andra verkar vara av nöden. Och däremellan försöka övertyga omgivningen om det vansinniga i systemet.

Andreas Holmberg sa...

Jag trodde ju att Sverigedemokraternas segertåg och Socialdemokraternas försvagning skulle göra att S och C (och de politiska partiernas avknoppningar FISK, VISK o.s.v.) insåg att de medan tid är måste skriva in i kyrkoordningen (och sina partiprogram) att Svenska kyrkan är en partipolitiskt oberoende organisation och att endast partipolitiskt oberoende nomineringsgrupper - eller personval - får förekomma i val till kyrkans beslutande organ. Istället har Sverigedemokraterna blivit ett ALIBI för S och C att stärka sitt engagemang som partier (enskilda sossar och centerpartister är ju mer än väkomna, så klart, om de - helst - delar kyrkans tro och lära eller åtminstone sympatiserar med den). Det är egentligen inte svårt att övertyga omgivningen om det vansinniga i systemet, däremot om att - som journalister t ex - driva frågan i DET RIKTIGA valet, eller t ex vid innevarande regeringsbildning (INGA PARTIER I REGERINGEN SOM ÄR MED OCH STYR NÅGOT TROSSAMFUND - så skulle vi ju tänka om t ex ett konfessionellt muslimskt parti; det är ju en skrattretande tanke att C och S ska lära muslimer om vikten av att skilja på religiösa och politiska roller). Fler kristna måste gå med i politiska partier, och skapa allianser med ateistiska medlemmar och andra som går omkring och RETAR sej på partiets kyrkliga engagemang. (Vi är MÅNGA nu!!! - sen finns det ju alltid en massa likgiltiga eller okunniga som kan vinnas för såväl ena som andra sidan, men märker det vart vinden blåser kan de "omvändas" snabbt).

SigridL sa...

Jag gjorde en liten miss när jag var valfunktionär. Det kom ett par, som jag känner rätt väl, för att rösta och de sa glatt att de blivit tillsagda av facket att rösta för att inte SD skulle få onödigt stort röstetal.
Jag borde då genast ha undrat hur de skulle göra i valet i vår församling där SD inte hade någon lista. Detta enbart för att om möjligt så ett eftertankens frö ...

I övrigt trodde jag aldrig att SD skulle få någon annan effekt än vad de fått. Men så har jag också ett förutseendets anlag, på mödernet.