söndag 18 november 2018

Alla söndagar är söndagar före domedagen

Påskvänner!

Jag tycker om tanken att varje söndag är en liten påskdag. (Jfr SvPs 490:2 som vi sjöng i bönhuset idag). Jag tycker också om tanken att alla söndagar är små domssöndagar. Eller i varje fall söndagar före domedagen. Som det står i en psalm: "Döm mitt hjärta hjärta här i tiden / innan världen döms av dig / och när tiden är förliden / i ditt domslut fria mig."

Gud vill att alla människor ska bli räddade och komma till insikt om sanningen (1 Tim. 2:4). Och ett av de sätt han använder för att om möjligt nå sitt mål är uppenbarligen att varna oss för att gå evigt förlorade! Jesus gör det och apostlarna gör det (men ingen så mycket som Jesus). Det finns alltså en reell risk - annars vore ju vår Frälsare bara okunnig eller sadistisk. Och den risken måste alltså lika tydligt lyftas fram av hans kyrka, annars gör den inte sin plikt. Och vi måste ju även som kristna - om vi vill vara seriösa och inte bara hobbyreligiösa - ta varningarna ad notam själva. Däremot får vi tack och lov lämna själva domen åt Herren.

(Det är dessutom en både biblisk och folklig sanning att det finns grader i helvetet - liksom f ö i den himmelska härligheten - så den förkunnare som rakt upp och ner beskriver helvetet som värre än den värsta tortyrkammare på jorden, dessutom utdragen i evighet, har inte Skriften - nej, inte ens Dante - på sin sida. Däremot kan en kristen med fog betänka C S Lewis tankar i boken "Lidandets problem", att ifall det finns något som liknar njutningar i helvetet är de förfärliga, och ifall det finns något som liknar lidanden i himmelen är de eftersträvansvärda).

Följande sånger sjöngs på Efs idag (tack Sigrid förresten som ledde mötet och valde psalmer - och Mats som predikade):

Gud, du är här
Herre, när din dag är inne
Ge Jesus äran
Nu dagen är till ända (jfr Nu upp och håll er vakna)
Innanför eller utanför
Guds Son en gång i morgonglans
Att få vara försonad med himmelens Gud
Gud, du är inte i min värld (skriven av en 13-åring norsk vis jungfru - OBS referenserna till dagens psaltarpsalm, nr 139!).

Katekesfråga 95: Vad tror och bekänner du att Gud har givit dig i skapelsen?

Inga kommentarer: