tisdag 3 november 2015

Intressant - tack för den rapporten, Carl Sjögren!

Påskvänner!

Säga och tycka vad man vill om nya kyrkohandboksförslaget - och det har bl.a. Olof Edsinger gjort redan för snart två år sedan - men även den här texten "inifrån" av Carl Sjögren var absolut intressant! Ett stort tack till Posk:aren och domprosten i Skara för visad öppenhet! Skrev följande till honom:

Tack för mycket intressant och tankeväckande bloggpost! Gillar både den sakliga tonen i huvudsak och den något provocerande 5-uppdelningen av oss som reagerat! Provar att denna sena timme skicka några fler synpunkter till handboksgruppen: 

Det slår mej att domprost G A Danell på 80-talet önskade ha en ändring i tackbönen efter syndabekännelsen. Han ville att vi skulle be: "Gud, vår Fader, tack för att vägen till dig alltjämt (eller ännu) är öppen genom Jesus Kristus." Det var ett tankeväckande förtydligande, tycker jag. Nådens dörr är faktiskt inte alltid öppen i bemärkelsen "för all framtid" (jfr berättelsen om Noas ark). "Idag, om ni får höra hans röst, må ni inte förhärda era hjärtan."

F.ö. vill jag egentligen inte ha en ny kyrkohandbok just nu - inte förrän queervågen dämpats i vår kyrka. Vi ska verkligen inte ha homofobi heller, men en helt könsneutral vigselordning ser jag som "en galenskap i Israel", genomförd p.g.a. politiska påtryckningar. Det är helt orimligt att inte ens kyrkan ska få se någon som helst teologisk/biologisk/social vits med man-kvinna-förbundet och att detta inte ens i kyrkan ska få ha ens så mycket som en egen benämning! (Det blir som att det nu inte finns något speciellt med kvinnor heller - för även män kan ju föda barn, enligt avgångne Wejryd). "Underbart har du skapat man och kvinna" hette det vid min och min hustrus vigsel "år 1" - men ska nya handboken nu stå för attityden att den kombinationen inte alls är särskilt underbar, i varje fall inte mer än "man och man" eller "kvinna och kvinna"? Varken särskilt välsignad eller särskilt väldesignad, alltså?