fredag 25 september 2015

EFS och eritreanerna

Påskvänner!

Det är inte lätt att hantera en diktatur politiskt och diplomatiskt. Men kunskap och medvetenhet är A och O. Tidningen Dagens upplysande reportage om "Kyrkan som spionerar i Sverige" är därför mycket viktigt. Man får nästan Sovjet-vibbar, ju!

Är Svenska kyrkan och EFS tillräckligt medvetna om eritreanska regimens maffiametoder och påtryckningar också mot eritreaner i Sverige? Och hur ska EFS agera tydligt och profetiskt mot en av världens värsta diktaturer - och till försvar för de pingstkarismatiska samfund regimen rent av har förbjudit! - utan att i onödan försämra situationen för trosfränder här hemma och i Eritrea?

Jag säger inte att det här är lätt. (Inte för påven heller. Eller för Anders Wejryd vid det famösa besöket hos Bashir al-Assad). Men det måste upp till diskussion. Det förvånar mej faktiskt att det varit så lite öppen diskussion kring denna förfärligt svåra balansakt.

2 kommentarer:

Alma sa...

Tack att du försöker uppmärksamma detta. Viktigt reportage av Dagen, den tidningen blir bara bättre och bättre!

Andreas Holmberg sa...

Ja, det var ett mycket bra och genomarbetat reportage. Vår egen kyrka är sannerligen inte så självständig som man kunde önska, men det här låter ju som rena mardrömmen - en diktatur som spionerar på sitt eget folk världen över genom kyrkan!