måndag 31 augusti 2015

Intressant iakttagelsePåskvänner!

Igår var det en stor dag i vår församling - med orgelinvigning i Njutångers kyrka (orgeln på bilden står dock inte i Njutånger utan i Arvika!). Vi sjöng till inledning Christian Braws fina psalm "I en orgel varje pipa" och en tidigare domkyrkoorganist i Växjö (har tyvärr tappat bort namnet) spelade med ljud i alla pipor (tutti!) och sjöng solo mitt i predikan ("Vi miste tron på tingen").

Eftersom det var Diakonins dag medverkade vår diakon och även predikan underströk hur vi behöver Gud och varandra. Extra aktuellt med temat "Medmänniskan" denna dag när "Festung Europa" anstormas, inte av attackerande arméer, utan av desperata nödställda både till havs och till lands. Ser vi som länder och enskilda åt sidan, eller fokuserar vi äntligen den historiskt svåra flyktingsituationen, som också européer genom gamla koloniala försyndelser och nya förhastade militära aktioner i Mellanöstern faktiskt delvis kan ha varit med om att skapa? (Är den kristna närvaron i Syrien och Irak på väg mot sitt slut p.g.a. ogenomtänkt militär aggression från "kristna" länder?). Tillagt 19.48

En riktig högtidsdag alltså med köttfärssoppa och budapestbakelser i S:t Olofsgården och efterföljande orgelkonsert! Och konfirmandupptakt - så jag missade konserten, men det gör faktiskt mindre! Jätteroligt att så många ungdomar kunde vara med och fira "Uppståndelsens dag" tillsammans med de äldre delarna av församlingen! (Som vanligt kan jag inte låta bli att sakna fjolårets konfirmander en sån här gång, men kanske några var med ändå fast jag inte såg dem från kyrkokörspositionen på läktaren!).

Men visst är det en intressant iakttagelse förre virestadskyrkoherden Jan-Åke Karlsson har gjort apropå domkyrkoorganister! Och hur kommer det sej att denna snedfördelning inte alls diskuterats lika mycket som könsfördelningen i biskopsmötet? Jämför även hur lite det firas att män (åter) kunnat bli diakoner (jämfört med firandet av att kvinnor fått bli präster), eller hur lite det arbetas för att fler män ska bli förskollärare (snarare diskuterar man ju om män alls ska få bli det). Har det med skillnader i yrkesstatus att göra eller vad är det annars fråga om?

I en orgel varje pipa
finns där för att ljuda klar
och med tonens krafter gripa
själens djup hos en och var.

Herre, låt vår samklang höras
ner i stumma läppars dal,
så att många kan beröras
av vår glädje och koral.

Inga kommentarer: