torsdag 16 april 2015

Hälsning från S:t Hans

Påskvänner!

Apropå en vän som tänker gå med i romersk-katolska kyrkan: Säga vad man vill om vårt svenskkyrkliga episkopat (fast det gör man väl bara inte?), men helgon har vi också på evangelisk-luthersk mark - om vi inte rent av genom Guds nåd är det själva - tänk på hur S:t Paulus, inte bara på skoj, hälsar "de heliga i Kolosse" o.s.v. innan det fanns nån påve som kunde utpeka och benämna somliga som särskilt heliga. Jag brukar ju, inte heller det bara på skoj för jag tror inte att påven har något som helst specialmandat att utnämna helgon (det är bara en av mina allvarliga invändningar mot påvekyrkan), prata om S:t Rosenius och S:ta Lina lika gärna som om S:t Staffan och S:ta Lucia, och S:t Hans (som danskarna och norskarna kallar bibelns Johannesar, S:t Hans aften är ju midsommarafton t.ex.) är för mej även EFS-aren, bonden och distriktbladsredaktören Hans Hallebo i Öra. Han gav ut sex diktsamlingar (men skrev 5000 dikter sammanlagt!) och är ovanlig såtillvida som han på försättsbladet kunde skriva "Eftertryck tillåtes").

Här får ni en av hans trosstärkande psalmer i personliga och kyrkliga nödtider med en tonsättning av bonden Jonas Andersson här i Ölsund. Jag går på lunch nu och ska kolla in vad orgelbyggarna håller på med i Njutånger i eftermiddag - medan S:t Hans fortsätter förkunna här:
1. Håll fast vid Herrens ord och bud!
Det finns en Gud. Det finns en Gud.
Han är en borg, där trygg du bor
om nöden än blir stor.

2. Håll fast vid Herrens löftesord!
Här vacklar mycket på vår jord.
Ett finns som ej av växling vet:
Det är Guds trofasthet.

3. Håll fast i tro! Lyft blicken opp!
Du har en framtid och ett hopp.
Gud har i nåd förbarmat sej.
Han kan ej glömma dej.


Text: Hans Hallebo

Musik: Jonas Andersson den 26 maj 1875, "Så älskade Gud", ngt bearb. 2015 (anpassad till texten)

3 kommentarer:

Alma sa...

Underbart klokt inlägg! Fin psalm blev dikten av St. Hans. Jag säger precis som du om helgon St. Andreas/Mvh St. Alma

Andreas Holmberg sa...

Ja, för Jesus´ skull får vi verkligen vara hans "heliga". Den här Grundtvig-psalmen (i översättning av Christian Braw) säger mycket, tycker jag: http://www.friapsalmboken.blogspot.se/search/label/N%C3%A4r%20heliga%20man%20vill%20oss%20kalla

Andreas Holmberg sa...

Här har vi f.ö. en S:ta Alma till:
http://www.dagen.se/livsstil/s%C3%A5-hyllas-mission%C3%A4ren-alma-av-svensk-armenier-1.354342