måndag 21 september 2009

Status quo - och rena galenskaper i kyrkomötet

Påskvänner!

Hoppas att Anders Sjöberg kryssades in i kyrkomötet! Annars måste jag ju sammanfatta kyrkovalet med det latinska uttrycket Status quo - samma läge. Inget har förändrats. De politiska partiernas inblandning, ja, rent av dominans består och Sverigedemokraterna fortsätter utnyttja systemet.

Det hade behövts ett jordskred - ett rejält ras för de politiska partierna, inklusive deras släpjollar som FiSK, Kr o.s.v. För att kyrkans skiljande från staten skulle bli verklighet nu och inte först om 50 år (när den siste medlemmen lämnar kyrkan?).

Jag är rejält besviken på mitt eget parti, folkpartiet, och på kristdemokraterna som bidrog till att göra kyrka-stat-frågan oklar. Vad gäller moderater och sossar ser det ut som att de väntar på varann - ingen vill lämna kyrkovalet förrän dom andra gör det. Total hållnings- och principlöshet, alltså, från både kristna och ateister inom partierna. Sjukt.

Ska förresten bli väldigt intressant att se om Georg Andersson, EFS, tänker bidra till queerteologins frammarsch i Svenska kyrkan (ifall han nu kom in i kyrkomötet) genom att via ett förväntat bidrag till könsneutralt-äktenskaps-beslutet 1) göra klart att alla ungdomar, inte bara homosexuella, ur kyrkans synvinkel lika gärna kan bilda familj med någon av samma kön som med någon av motsatt och 2) göra klart att det ur kyrkans synvinkel inte är någon som helst fördel för ett barn på 5 eller 15 år med två föräldrar att ha en pappa jämfört med att ingen ha (eller att ha en mamma jämfört med att ingen ha).

Han skulle naturligtvis då rejält kompromettera arbetet för ökad förståelse för hs, men även ämbetsreformen 1958, reformationen på 1520-talet samt (i muslimers och andras ögon) hela kristendomen. Bra jobbat, Georg. (Obs ironi). Men än finns det chans att ändra sej.

Vi är många - bl. a. några biskopar - som satt vår heder i pant på att ökad hänsyn till en utsatt grupps situation INTE skulle leda till såna här galenskaper. Nu får de konservativa svartmålarna rätt. Det blev borti tok. De avgörande Jesusorden i Matteus 19 ryker snart ur ordinarie vigselritual och blir nån sorts tillval om vi inte skärper oss.

Frukta ej, du Guds församling.
Herrens Ande bor i dej.
Helig eld ska brinna,
du ska övervinna,
dödens portar hindrar inte dej.

2 kommentarer:

Gunvor Vennberg sa...

Ja, visst är det så att mycket ställs på sin spets för många av oss, inte bara ifråga om heder utan även yrkesmässigt. Det ska bli intressant att se om det blir någon prästvigning för undertecknad nybliven Frimodig Kyrka representant i Stiftsfullmäktige i Luleå (om inte personrösterna säger annat) eller om dörren hinner stängas helt tills dess. Paradoxalt nog blir det isåfall inte mina FK-vänner kvinnoprästmotståndarna som är skyldiga till det utan socialdemokraterna mfl som säger sig älska Kvinnliga Präster. Eller var det Kvinnliga Politiskt Korrekta Präster som åsyftades?

Andreas Holmberg sa...

Hej Gunvor. Tack för kommentaren. Men nu ska vi nog inte ta så mycket mera skit från queer-hållet. Det frågan gäller nu är snarare: kan vi ha queer-teologer som barn- och ungdomsledare, präster och biskopar? Nej, säger jag. Det är så alldeles bort i tok - och komprometterar alla samtal om pastorala undantag för verkligt homosexuella.

Fatta: nu ska ALLA barn och ungdomar, t.ex. min samhällselevs "många bisexuella vänner", lära sej i kyrka och skola att alla människor, även utan dokumenterad funktionsnedsättning, ur kyrkans synvinkel lika gärna kan bilda familj med någon av samma kön som en själv - samt att det ur kyrkans synvinkel inte är något positivt att ha en pappa (eller att ha en mamma) jämfört med att ingen ha, bara man har två föräldrar så...

Det här är väl inget vi ska stå med mössan i hand inför och med bön om att snällt få bli accepterade trots avvikande mening? Det här är ju rena dravlet och något som VI inte kan acceptera (väl?). Inte minst om man vill värna möjligheten att diskutera pastorala undantag för genuint homosexuella eller personer med oklar könsidentitet (som den sydafrikanska löperskan) måste man säga ifrån mot extremteologin. (Som inte delas av alla homosexuella, väl att märka).

Ska ta upp det här med präster och kyrkomötesombud här i Hälsingland.