fredag 28 oktober 2016

Luther i påvens skugga?

Påskvänner!

Klockrent skrivet av den svenske ärkebiskopen de facto Stefan Gustavsson inför påvebesöket den 31 oktober: "Luther in i påvens skugga."

Klockrent, faktiskt. Helt utan "katolikskräck". Sakligt, lugnt och övertygande. Man skulle önska att vår ärkebiskop de jure hade vågat skriva något liknande.

Eller vad tycker ni?

4 kommentarer:

SigridL sa...

Som du skrev - klockrent. Huvudet på spiken, hammaren på tummen.
Så går vi vidare.
Det är alltid knepigare än att hålla med en god skribent.

Lepold Holtter sa...

Var finns Luther i Lund? Det är väl mer, att LVF och Antje Jackelén hamnat i skuggan av påven. Det här ska tolkas så, att jag inte ser några alltför starka Lutherska krafter i Lund.
Möjligen något illvilligt, men jag har svårt att se Antje Jackelén, som representant för Luther i något som helst sammanhang

SigridL sa...

DET är också en berättigad fråga. Det är faktiskt en hel del jag funderar över kring detta jippo.

Andreas Holmberg sa...

Tack, Leo! Man kanske också kan säga att Luther hamnat i skuggan av LVF. I alla fall tyckte jag att Frans talade mer om Luther - positivt dessutom! - än Luthers namne gjorde (jag missade i och för sej inledningen till dennes tal). Påven har dessutom all heder av meningen: "Med tacksamhet erkänner vi att reformationen bidrog till att ge heliga Skrift en mer central ställning i kyrkans liv." Hoppas att de andra sa något lika snällt om påven och romersk-katolska kyrkan, som ju onekligen också påmint om viktiga saker, för att inte säga överantvardat ett oändligt rikt andligt arv, om än - enligt evangelisk-luthersk åskådning - inte alldeles ograverat. (Dagens förfuskning på vår egen sida torde dock slå alla rekord...).

Ja, Sigrid, vi går vidare. Men inom själva bloggvärlden är det alltid enklast att hålla med en god skribent ;o).