fredag 5 juli 2013

Intressant Maria-seminarium på Oas-mötet i Hudiksvall

Påskvänner!

Att höra Hanna Simonsson och Lennart Henricsson berätta den gamla Josef-berättelsen på nytt har varit en upplevelse på Barn-OAS, där jag fick vara med även i år. Liksom att höra Berit Nilsson (f.d. Strömberg) och Johan Lundell tala om Livets Söndag och Ja till Livet (vi kan inte längre blunda för de alltmer rashygieniska konsekvenserna av vår nuvarande fosterfördrivningspraxis).

Dagens höjdpunkt för mej var Gunvor Vennbergs seminarium om Maria i Svenska kyrkan. Det kändes bra att vi var ungefär lika många män som kvinnor och att det gavs så mycket tid till frågor och diskussion. Tack Gunvor! Läs gärna och reflektera kring Gunvors magisteruppsats med den fyndiga titeln "Moder och modern? - Svenskkyrklig mariologi och synen på kön och kyrka 1920-2010" (Umeå universitet 2012). Ämnet är verkligen aktuellt - även med tanke på det jag skrev om under förra bloggposten...

Vi inledde f.ö. med Marias lovsång i Lukas 1:46-55 och avslutade med Upp. 12:1-6, 13-17 (hur ofta läser vi "evangeliska" den fascinerande berättelsen som inramar "Mikaels strid mot draken"?).

1 kommentar:

Gunvor Vennberg sa...

Tack! Kul att du la upp "Let it be" också (för den oinvigde Marias ord till ängeln: Må det ske [med mig som du har sagt])