onsdag 9 december 2009

Hoppas sjukförsäkringsdebatten idag leder till klargöranden och goda korrigeringar

Påskvänner!

Hur stort behovet än var av en hållbar sjukförsäkringsreform - vilket även socialdemokraterna medgivit - måste kan konstatera att något gått snett när även allvarligt sjuka blivit "testade mot arbetsmarknaden." Visserligen är väl själva vitsen med att bli "prövad" att man även kan konstateras vara fortsatt oförmögen till arbete, men man kan tycka att det i många fall hade kunnat ske utan uppslitande kallelser och träffar (vem tror att en allvarligt cancersjuk person ska vilja/kunna gå till jobbet sin sista tid i livet?).
Man kan mycket väl skylla den nuvarande åtstramningen - inklusive övergångsproblem - på ett tidigare överutnyttjande. Ändå måste socialförsäkringsminister och regering ta sin del av ansvaret när saker blir uppenbart tokiga. Hoppas att dagens sjukförsäkringsdebatt i riksdagen ska leda till ytterligare klargöranden och positiva tillrättalägganden! Man behöver inte vara socialist för att önska sej ett samhälle som behandlar sjuka och funktionshindrade (inkl. foster med Downs syndrom) på ett anständigt och människovärdigt sätt.
Läs f.ö. gärna vad Patrik Skogsberg på Hela Människan i Småland skriver på Budis debattforum om diakoni! Jag skrev ett instämmande inlägg, som kanske också kan innehålla något att tänka på, inte minst i dessa tider. Men diakonin kan och ska inte ersätta ett fungerande socialförsäkringssystem, utan ska i första hand ge ytterligare en dimension; OBS också att särskilt diakonen - men naturligtvis även andra kristna - faktiskt har ett politiskt ansvar att ryta ifrån om de allra svagaste i samhället lämnas skyddslösa, oavsett vilken partifärg regeringen har. Man bör ryta ifrån om, som i det aktuella fallet, utförsäkrade sjuka och arbetslösa, men också om en föräldraförsäkring som bygger på att man är inne på arbetsmarknaden - taskigt för t.ex. en 17-årig förstföderska - och en närmast rashygienisk fosterdagnostik som syftar till avlivning av foster med olika handikapp.
Dem, som i världen vilse går,
de trötta och de gamla,
de sjuka, fattiga och små
du vill kring dig församla.
Av det i världen intet var
åt dig ett folk du utvalt har,
som du vill rikt benåda.

Du skänker os ett nådens år,
du löser träldomsbanden;
där bland betryckta fram du går,
Guds rike är förhanden.
Du, Herre, själv dess spira bär,
när du mot oss barmhärtig är.
Du härskar, när du tjänar.

O Jesus, oss din Ande sänd,
som liv från ovan föder;
den eld i din församling tänd,
som av din kärlek glöder.
Oss alla hjälp, att vi förmår
vad vi av dig för intet får,
med fröjd för intet giva!

2 kommentarer:

Stefan S sa...

Det är error på den länk du lagt in om Patrik Skogsberg.

Andreas Holmberg sa...

Ja, både på hans och min text! Ajajaj. Nu är det fixat - adresserna var rasande långa och hade tydligen inte hängt med i sin helhet. Men jag hoppas att du och andra gick in på www.efs.nu och kollade in Budis debatt direkt! (Där pågår ju även en äktenskapsdebatt...)