onsdag 20 mars 2024

Philipp Nicolais Rimpokal

Apropå Herrens kalk och "kalkens födelsedag" på Skärtorsdag om en dryg vecka: ska vi inte inför nästa psalmbok lyckas få Verbum att centrera de strofer som sjungs till "koralernas konung" resp "koralernas drottning"? 

Det är väl ganska uppenbart - vilket jag också läst någonstans - att kompositören Philipp Nicolai i typisk barockstil skapade dessa versmått för att åstadkomma en s k "rimpokal", fast i det här fallet snarare en "rimkalk" (som ju också kan likna en dopfunt) till heder för sakramentet och dess instiftare? Och då vore det väl skräp, nu när vi trycker texterna luftigare än i 1937 års psalmbok, om vi inte skulle kunna åskådliggöra detta i kommande psalmböcker: varje strof blir liksom ett konstverk med sin egen välsvarvade bägare. "Koralernas konung" och "koralernas drottning"! I sej en bild av Kristus och hans brud. Eller av de båda huvudsakramenten: dopet - dopfunten - och nattvarden - kalken.

Se t ex följande "centrerade" text (som jag även bearbetat lite extra): https://psalmboken.blogspot.com/search/label/Ett%20enda%20Jesus%20%C3%B6nskar%20jag

Inga kommentarer: