lördag 13 mars 2021

Modern förkunnelse - eller urgammal?

Påskvänner! 

Lyssnar på Karin Johannesson och Järvsökonferensen just nu (via "Teams") - på temat som är hennes valspråk "Kristus förkunnar vi". Det är ett intressant och bra föredrag hittills. Kristus ska vi förkunna. Kristus som Frälsaren och Försonaren. Kristus i ett mångreligiöst och samtidigt i flera bemärkelser sekulariserat samhälle, där vi i varje fall inte längre har någon enhetskultur (vare sej kristen eller sekulär).
Jag ska dock även försöka ställa frågan vad detta innebär i relation till följande, av Svenska kyrkans biskopar hittills accepterade, förkunnelse från icke avkragade präster i Svenska kyrkan:

Så varför inte göra som den första kvinnan: lyssna på ormen, smaka på frukten, bjuda andra, ta det s k straffet och avstå från en del av tryggheten? Men i gengäld få sina ögon öppnade. (Marianne Blom i "Utanför lustgården" Verbum 1996, ur en radioandakt i P1 1992 som anmäldes till Stockholms domkapitel men friades där efter expertutlåtande från biskop em Krister Stendahl!) 
Det vi kan sägas ha förkastat i Sofiamässorna är Agnus Dei. Offertanken som uttrycks i orden om Guds Lamm som borttager världens synder är något som feministisk teologi tagit avstånd ifrån. (Helene Egnell "Hon gör allting nytt" Verbum 2003).
Berättelsen om Adam och Eva som inte lyckas behärska sig, utan äter av äpplet från det enda träd de inte får röra, är en paradox. De får inte äta, men måste samtidigt göra just det för att bli sanna människor. De måste lämna paradiset, detta illusoriska tillstånd av evig lycka, för att lära sig leva livet på riktigt, där frestelser ingår. Steget ut ur Eden är oundvikligt för inre mognad och växt. Vi måste helt enkelt äta av äpplet. (Sabina Koij i Kyrkokalendern Verbum 2017)

3 kommentarer:

Eva sa...

Det sista exemplet är intressant fundera o filosofera kring lite i samma mån som om Judas var utsedd till förrädare. (Att Jesus skulle dö var ju klart innan liksom.)
I övrigt växer rädslan vid läsning...
Men kristen tro kan ju vara vad som bara det inte innehåller dogmer o sanningar, eller hur var det nu?
(SOM jag vill höra Paulus o andra i sådant här!)

Andreas Holmberg sa...

Ja, läran att Adam och Eva (och vi) "måste" bryta mot Guds bud och Josefs bröder sälja lillebror som slav och Judas förråda sin bäste vän o s v - bara för att Gud hade en så fantastisk räddningsplan, plan B (och C och D) - är ju så otroligt intressant och frestande! Och ändå så farlig och grundfalsk. Jfr Rom 3:5-8. Guds frid och tack för responsen!

Andreas Holmberg sa...

Tänker vidare så här i juletid (inte i polemik mot dig, Eva!). Vi har ju det gamla utropet "O saliga synd som bragte Guds Son till världen!" Har alltid tyckt att även det var dubiöst, ungefär som Luthers "synda tappert" till en som inget vågade ta sig för av rädsla för att göra fel (även om jag kan förstå tanken bakom). Det var ju inget saligt med syndafallet, och vi hade Herren vandrande i lustgården dessförinnan. Att Gud i sin nåd kan upprätta oss och att "upprättelsen är större än fallet" gör inte fallet och dess konsekvenser mindre fruktansvärda.