fredag 27 september 2019

Rosenii dagbetraktelser på personalsamlingarna

Påskvänner!

Det här är lite roligt - på storsamlingen i prästgården för två veckor sedan lämnade jag husets dagbetraktelse i köksfönstret; jag hade tänkt läsa högt ur den alldeles särskilt utmärkta dagbetraktelsen för den 12 september. Nå, jag länkade till den i brev till vår nya kyrkoherde (Mia-Marie Kjellgren) och nu har hon två torsdagar i rad läst Rosenius-betraktelser under våra morgonböner. "Det låter kanske lite ålderdomligt ibland, men bibeln är ju också ålderdomlig" sa hon helt riktigt.

Även prästen Arne Selander läste en betraktelse av Rosenius en gång - som skriftermål i Njutångers kyrka! Och den unge komministern Zack Lindahl - ännu inte 30 år! - som nyligen flyttade härifrån fick Rosenius´ Romarbrevskommentar i avskedsgåva av oss i Efs. Så nog är Rosenius aktuell - på våra breddgrader åtminstone.

Och den "högkyrklige" Thomas Grunnesjö - son till den i gamla Efs-kretsar välkände Bertil Grunnesjö - som nyss gick i pension efter ett kvartssekel som kyrkoherde i Hudiksvall, hjälper nu Mia-Marie som plötsligt blev ensam präst när två gick i pension och en (Zack) flyttade till Ljungby. Eftersom de sköter var sina högmässor och står i samma väckelsetradition blir arbetssituationen inte så omöjlig (för någon av dem) som vår politiskt anfäktade kyrkoledning tycks förutsätta.

Sådana som Thomas och vår förre kyrkoherde Pär (och Bo Giertz) får ju - pga exempelvis Socialdemokraternas och Centerpartiets engagemang i frågan - inte längre prästvigas i vår kyrka (ska vi verkligen fira 25-årsjubileet av det beslutet?), medan det tydligen går bra att vara präst - och t o m kyrkoherde! - om man förnekar att Gud är ett "från människan oberoende, självständigt handlande och skapande kosmiskt väsen" (kh Åke Nordström i Gustav Vasa) samt ingår i det icke-teistiska nätverket "Kristen bortom Gud". Min namne Andreas Holmberg verkar inte mer än företrädaren Eva Brunne vilja ge Åke Nordström foten. För Socialdemokraterna och Centerpartiet - d v s den allmänna opinionen - bryr sig föga om huruvida prästen tror på Gud eller inte, bara om de kan reduceras till kv*nn*pr*stm*tst*nd*r* eller ej.

F ö: idag klimatmanifesterar vi. Och imorgon blir det SeBeGe!

Katekesfråga 216: Vad är dopet?

Inga kommentarer: