torsdag 26 juli 2018

70-årsdag i dag

Påskvänner!

Vi kan väl gratulera Christian Braw på 70-årsdagen idag, även om han räknas till de s k högkyrkliga? (Dit räknades f ö Betty Ehrenborg också ibland). Jag kommer inte ifrån att det är skamligt att Braw et consortes inte skulle få bli prästvigda idag - medan det tydligen är OK att vara "icke-teistisk" präst och förneka Gud som ett "från människan oberoende, självständigt handlande och skapande kosmiskt väsen". (Åke Nordström i Gustav Vasa). Så går det när kyrkan låter sej styras av sekulära partier (t.ex. Centern och Socialdemokraterna), som kan mobilisera medlemmar för att hålla s k "kvinnoprästmotståndare" kort, men som inte vill ta ställning till frågan om Gud existerar eller inte. Absurt är bara förnamnet. En smula tragikomiskt är kanske efternamnet.

[Jo, det hade varit precis lika absurt om en "högkyrklig" kyrka accepterat präster som Åke Nordström i Gustav Vasa - bara de är karlar! - men nekat även de allra frommaste kvinnor prästvigning. Skillnaden är nu bara den att jag inte ens i mina vildaste fantasier tror att en "högkyrklig" kyrkoledning skulle acceptera präster som Åke Nordström i Gustav Vasa bara för att de är karlar].

Jag har inte hört Christian mer än en gång, nämligen på Laurentiistiftelsen någon gång i början av 1990-talet (troligen 1993, för 25 år sedan). I övrigt har jag läst böcker av honom, t ex ledarskapsboken "Bättre människa - bättre chef", någon av hans många romaner och naturligtvis "Nåden och världen" med dess utmärkt sammanfattade teologi. Och så psalmboken "Vårvintersång".

Här kan en ta del av några Braw-psalmer. Stort tack till dej Christian för din generositet och Grattis på 70-årsdagen med Psalt. 70 (en psalm av David till påminnelse)!
Katekesfråga 56: Av vem är äktenskapet instiftat?

Inga kommentarer: