måndag 2 januari 2017

Jesus vid 12 års ålder i templet

Jul- och påskvänner!

 

I år blir det ingen Söndag efter Nyår (det blir Första söndagen efter Trettondedagen istället - och inte nästa år heller för då krockar den med självaste Trettondedagen)! Och eftersom det är tredje årgången i år skulle vi ändå inte ha fått höra om Jesus vid 12 års ålder i templet (utan bara om den första tempelrensningen, den i Joh. 2).

Det passar dock utmärkt bra att få höra om denna karaktärstext - som egentligen borde läsas varje årgång de gånger Söndagen efter Nyår faktiskt infaller! - och om dess sammanhang på Världen idags fina "TV-sändning" eller julkalender (den gode Anders gynnar såväl Dagen som Världen idag, märker jag!). Man tackar!

Annars har förre göteborgsdomprosten Per-Olof Sjögren skrivit en underbart uppbygglig liten bok om händelsen - boken heter 12 års ålder och borde definitivt tryckas om eller åtminstone läggas ut på nätet. En liten pärla!

En liten pärla är också följande bönevers av Anders Frostenson ur Kyrkovisor 1960 (annars är den märkliga händelsen särdeles klent besjungen i våra sånger och psalmer):

Du som blev i templet kvar
när du 12 år gammal var,
hörde, frågade, gav svar -
hör oss, Herre Jesus!

Inga kommentarer: