söndag 11 oktober 2020

Fanny Crosbys gravsten

Påskvänner!

Idag blir det om Fanny Crosby och Jenny Lind på Efs-bönhusets 11-kaffe. Två 200-åriga damer med klös. Nu har det visat sej att Fanny Crosby inte bara skrev "mer än 3000 hymner och poem" som det står på stenen nedan, utan upp emot 9000 sånger (under inemot 200 olika pseudonymer, bl a Lizzie Edwards), men det är förstås inte mängden som är avgörande utan den jämna, bibelförankrade kvalitén. Hon lärde sig som ung, blind flicka stora delar av bibeln, bl a evangelierna, utantill med hjälp av sin mormor Eunice (jfr Timoteos vars mor hette så och som också "sedan barndomen kände de heliga skrifterna"). Sådant sätter sina spår även i en sångförfattares diktning, även om Fanny Crosby under första hälften av sitt liv också skrev profana dikter, bl a kampsånger för nordstaterna i inbördeskriget!
Jenny Lind sponsrade "Ahnfelts sånger" och bidrog därmed verksamt till att göra Sveriges Fanny Crosbys, alltså Lina Sandells, sånger kända och sjungna i vårt land. Oscar Ahnfelt skrev ju inga sånger, men med sina melodier (till bl a Blott en dag) gav han Linas sånger vingar som bar över Sverige och världen. Bl a tack vare Jenny Linds donationer fick han möjlighet att satsa helt på den verksamheten. Främst kan vi dock i Efs idag minnas Jenny Lind/Lina Sandell och Fanny Crosby för att de i sin tid på sitt eget sätt förmedlade evangeliet utan hänsyn till att det redan fanns så många bra sånger och psalmer. Vi kan inte lära oss eller använda alla de tusentals sånger vi fått just från dem, även om bl a "Blott en dag",  "Saliga visshet" och "Låt mig få höra om Jesus" lever vidare med oförminskad kraft. Men unga kristna kvinnor och män kan än idag låta sej inspireras av både bibelförankringen och kreativiteten.
(Lite kul är det allt att Fanny Crosby 1975 postumt valdes in i Gospel Hall of Fame! Även om jag vet att hon såg det som en större ära att få tillhöra Herren Jesus. "Blessed assurance: Jesus is mine!").
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar