torsdag 2 juli 2009

Är det socialdemokraterna som avkristnat Sverige?

Påskvänner!

Frågan i rubriken och många andra frågor behandlas på ett hyperintressant sätt av missionspastorn Torsten Åhman under Almedalsveckan. Han går igenom många försök till svar på frågan varför Sverige är världens mest sekulariserade land. Lyssna och se var han landar!
Jag tror att Åhmans genomgång är ytterst relevant också för EFS idag, om än den som han själv säger inte är på akademisk nivå och stundtals schabloniserar historieskrivningen. Han har många viktiga poänger och framför dem med karaktäristisk glöd.
Dagen gör f.ö. ett fantastiskt arbete med sina seminarier i Visby på temat (G) som i Gud, där man förtjänstfullt bryter igenom fromhetsvallen och ger ett stort bidrag till att motverka sekulariseringen och påskynda den "påkristning" som chefredaktör Elisabeth Sandlund brukar tala om.

Du väckelsens eldar har tänt en gång,
vårt folk såg välsignelsens tider.
Ur samvetets nöd föddes bot med sång,
man prisade Frälsarens strider.

Den elden nu tänd i vårt eget bröst,
sänd Anden till gamla och unga,
så synden vi lämnar och världens tröst
och Frälsarens verk vill besjunga.

2 kommentarer:

  1. Det finns ett gammalt uttryck som säger att: "där Gud bygger sin kyrka, där bygger djävulen sitt kapell."
    Det betyder att fienden är mycket tidigt ute att avkristna kyrkan. Men där Guds ord hålls heligt, där får inte djävulen tillfälle så ofta att förleda de troende. Men han försöker med olika medel att nästla sig in i församlingen men även hos den enskilde kriste.
    Vår tids avkristning började med att den liberala teologin fick så stort utrymme i kyrkan. I dag har den liberala teologin ett starkt fäste i kyrkorna och bland dem som skall vara våra herdar.
    Sen har olika politiska partier, mer eller midre, hjälpt till att avkristna kyrkan.Vi får inte glömma oss själva om vi har hjälpt till. Inte kanske medvetet, men vi har inte varit riktigt vaksamma på vad som har skett.
    Det enda hjäpmedlet som vi har är Guds ord och bönen om avkristningen skall hejdas. Det behövs radikal omvändelse till "den ende sanne Guden och den han har sänt Jesus Kristus". Detta gäller biskopar, präster, pastorer och församlingsmedlemmar.

    SvaraRadera
  2. Ja, den liberala teologin är ett otyg. (Tack för kommentaren!) Men även den ortodoxa teologin blev ett otyg i händerna på staten, eller annorlunda uttryckt: jag tror att Torsten Åhman har en poäng i att kyrkan redan före liberalteologin tappade mycket av sin legitimitet som Kyrka genom att uppfattas som - och i hög grad vara - Överhetskyrka och Statskyrka.

    Det märkliga, anser jag, är att både konservativa och liberala ännu under 1900-talet varit så flata mot statskyrkosystemet - synen på detta har varit beroende av huruvida staten gynnat den egna teologiska ståndpunkten eller ej. Få har haft kuraget att avsäga sej statligt stöd till den egna linjen och konsekvent arbeta för en fri kyrka.

    SvaraRadera