Påskvänner!
Här nedan kommer förslag till psalmer för Reformationsdagen. Jag föreslår att vi verkligen börjar kalla söndagen så istället för det konstiga räkneordet Sexagesima. För blir det inte alltmer uppenbart att en Reformation på Guds ords grund är både vad vi själva som enskilda och Svenska kyrkan som samfund behöver?
En mycket märklig, påstått "luthersk" tolkning av reformationsbegreppet har smugit sej in i Svenska kyrkan med olyckliga följder. Det handlar då inte längre, som för Luther, om att återvända till Skriften, d.v.s. till Traditionen med stort T, utan om att ständigt förändra och modernisera, inte bara form utan även innehåll. En De-formation snarare än en Re-formation, ett raserande snarare än ett åter-uppbyggande.
Men det är inte detta vi firar och förespråkar på Reformationsdagen.
Nu till psalmtavlan (med ovanligt få siffror denna gång!):
65
10
66
89
65 Omkring ditt ord, o Jesus - en av psalmbokens innerligaste bönepsalmer, särskilt passande på Guds Ords söndag. (Fr.o.m. i år helt fri för spridning, då det gått 70 år sedan författaren Anna Ölander dog).
10 Lov, ära och pris - passar extra bra på söndag när episteltexten talar om att inte veta av något annat än Jesus Kristus som korsfäst (Paulus). Anden, vattnet och blodet vittnar om detsamma (Johannes).
66 En såningsman går där i regn och i sol - psalm om dagens evangelietext passar efter predikan. Om man spelar ett lååångt förspel där den luftiga melodin presenteras i lite olika varianter (psalmen är märkligt lite sjungen, har jag ett intryck av - man borde kanske arrangera ett "Psalmbotten"-program för att få sprutt på en del av våra nyare, fina psalmer.
89 Se, jag vill bära ditt budskap, Herre - Hilaire Nkounkous härliga "sändningspsalm".
Låt psalmen vi sjunger och ordet vi hör
o Gud, i vårt liv bli en sådd som bär skörd.
Gud, låt ditt ord i mitt liv få råda,
att andra där din kärlek kan se.
Ja, låt ditt ord i mitt liv få råda,
då kan din vilja ske.
Det är inget fel på någon av de psalmer Du föreslår, men om man verkligen skall lansera dagen som reformationsdag - och det har jag definitivt ingenting emot - då kan man knappast utelämna 237 och 375. Runebergs mäktiga psalm om Guds ord, som förblir i evighet (Sv Ps 64) får inte heller saknas. Då blir det inte mycket utrymme kvar - tyvärr.
SvaraRaderaBra förslag, Fredrik! Men utrymmet som blir kvar ger jag gärna - den här årgången - till psalm 66, som ju faktiskt anknöt tydligt till evangelietexten. Fast den kan få inleda gudstjänsten istället för att vara en alltför kort kollektpsalm!
SvaraRaderaOch om vi har 5 psalmer kan ju även psalm 65 få vara kvar, som predikstolspsalm. Så tar vi 375 till lovpsalm (v.1-2 åtminstone) och 64 - hela! - efter predikan som (lång) kollektpsalm. Och 237 till sist. Ja, det var oxå bra!
Kanske t.o.m. bättre ;oD.
SvaraRaderaFine way of describing, and fastidious post to take information concerning my presentation topic, which i am going to
SvaraRaderadeliver in school.
Stop by my web page - home cures for insomnia