Påskvänner!
Vill bara applådera Lars B Stenströms debattartikel i Dagen om de politiska partiernas välde i kyrkan. Han har absolut rätt i att kyrkan de facto inte är skild från staten så länge som de politiska partierna dominerar kyrkomötet. (Och nej, halvmesyrer som FISK ("Folkpartister i svenska kyrkan") innebär INTE någon reell avpolitisering).
Jag säger som Erik Johansson i Stenströms Örebro-kontrakt: "Heja prosten!"
Den fråga jag dock fortsätter att grunna på är om Svenska kyrkan kan bli verkligt fri från staten så länge som en majoritet av svenskarna (troende eller ej) står kvar som medlemmar. För "staten, det är vi." Jag önskar mej inga massutträden, men undrar mycket över varför personer som varken delar eller sympatiserar med den evangelisk-lutherska läran, tvärtom motarbetar den, får rösta i kyrkoval och t.o.m. sitta i kyrkomötet. Återkommer nog till den frågan.
Välsigna, käre Herre Gud, vår kyrka,
ja, uppväck den och ge den liv och styrka!
Delar Din åsikt. Röstade enbart i församling och samfällighet.
SvaraRaderaMen man kanske skulle göra som med konfirmanderna. "10 gudstjänstbesök per år eller valperiod" för att få rösta.
Annars anser jag indirekta val är bättre.
Intressant resonemang! Knepigt att registrera gudstjänstbesöken, bara (tänk när hela församlingen, inte bara konfirmanderna, står på kö för att få prästens signatur ;o). Indirekta val... ja kanske... fast man kunde väl också ha val i samband med gudstjänst för att åtminstone markera lite - eller uppmana folk att tänka över det etiska i att som icke-troende eller icke-luthersk vilja vara med och påverka Svenska kyrkans tro och liv. Ja det är inte lätt...
SvaraRadera