tisdag 28 juli 2020

Hoppusslad gudstjänst för Åttonde söndagen efter Trefaldighet

Påskvänner!

Det är ganska roligt att "pussla ihop" en gudstjänst på nätet. Det finns ju så många psalmer och nu även predikningar utlagda. Men det är klart - inget går upp emot en vanlig, fysisk samling. Där vi t o m kan fira Herrens heliga nattvard.

I alla fall: här får ni länk till en "hoppusslad" gudstjänst för Åttonde söndagen efter Trefaldighet, med temat "Andlig klarsyn" eller kanske hellre "Den trånga porten". Porten är trång - men den är Gud ske lov ännu öppen! Här med Marias enmansorkester:

lördag 25 juli 2020

Predikningar på Kristi Förklarings dag av Schartau och Linderot

Påskvänner!

De syd- och västsvenska väckelseprästerna Henric Schartau (1757-1825) och Lars Linderot (1761-1811) har väl inte haft det bästa ryktet inom Efs och de lågkyrkliga väckelserörelserna. Men så här på Kristi Förklarings dag kanske även vi kan upptäcka att de, precis som Birgitta Birgersdotter, är sannskyldiga syskon i tron. Genom Bo Giertz roman Stengrunden har ju Schartaus predikan "Jesus allena" nått vida omkring, och här kan vi läsa den på engelska. Lars Linderots predikan "Ett tydligt svar på den ömmaste av alla frågor på jorden" kan läsas här.

Naturligtvis behöver vi, Efs-are eller inte, formulera oss för vår egen tid och våra nu levande medmänniskor. Men jag tror definitivt att "fädernas" förkunnelse, utan att behöva göras till något ofelbart ideal, är ett memento för oss alla, ett nyttigt korrektiv på områden där vi kanske glidit bort från bibelns och nya testamentets kärva men också frigörande budskap.

Avslutar med Linderots förklaringsdagspsalm. Wallin tog aldrig in den i sin psalmbok, som vad jag vet inte hade en enda psalm i enkom för förklaringsdagen. Nog hade den orädde själavårdarens psalm försvarat en plats där både innehållsligt och formellt, så jag publicerar den här med en melodi av Joël Blomqvist:




1. Kristi förklaring, så livligt den målar
eviga glädjen därovan hos Gud,
glansen i vilken Guds paradis prålar,
himmelska staden i hela dess skrud!

2. Här på vårt Tabor sågs Frälsaren skina:

ansikte, kläder, allt strålar av ljus!
Helgon förlösta från tåredals pina
ser samma syn i Guds himmelska hus.

3. Som Kristi kropp både lyste och blänkte,

så skall du skimra, Guds barn och Guds vän!
Ack, om vår värld på den klarheten tänkte,
visst kom den då till sin Herre igen!

4. Moses, Elias och tre Jesu vänner

råkas på Tabor i endräkt och fröjd.
Se, utan möda jag här igenkänner
helgonsällskapet i himmelens höjd!

5. Vem kan väl fullständigt glädjen beskriva,

den, att de frälsta får träffa varann?
Gud, vilken uppmuntran skall det ej bliva,
möta ditt samlade folk i ditt land!

6. Hänryckt i försmak av eviga livet,

Petrus förgäter han är på vår jord.
Hur blir det då, när oss en gång blir givet
sitta vid himlens fullrågade bord?

7. Ack, den som saligt har flyttat från jorden

den som i himmelen inkomma fått,
full av förvåning kan nyttja de orden:
Här att få vara, o Herre, är gott!

8. Känner då ingen det vattnas i munnen

efter den dagen, då världen blir ny?
Själ, låt dig vinnas, och var sedan vunnen,
fly ifrån Babel, jag råder dig: fly!

9. Sörj för din frälsning med bävan och fruktan,
bär som på händer din dyrbara själ!
Lyd som ett barn Andens dagliga tuktan,
kämpa god kamp för ditt eviga väl!

10. En gång skall då din förklaringsdag dagas,

då du skall lysa till själ och till kropp.
Aldrig från stråten dig tillåt att dragas,
löp på din bana, fullborda ditt lopp! 

torsdag 23 juli 2020

Böner av Birgitta

Påskvänner!

Med alla sina misstag, villfarelser och av henne själv beklagade frestelser till högmod tycks Birgitta Birgersdotter, död den 23 juli 1373, ändå ha varit en verklig kristinna och ett sant helgon, av nåd för Frälsarens skull. Också vi Efs-are kan så här på hennes himmelska födelsedag och inför Kristi Förklarings dag på söndag gärna dela några av hennes böner med varandra (källa: Birgittasystrarna på Djursholm):


Jesus, den eviga härlighetens Spegel, påminn Dig den sorg som Du erfor när Du i Ditt gudomliga ljus tänkte på dem som skulle räddas genom Ditt välsignade lidandes förtjänst och hur Du samtidigt såg den stora mängd förtappade som skulle dömas för sina synder och hur Du bittert klagade över dessa hopplöst förlorade och olyckliga syndare. Genom denna avgrund av medlidande, särskilt genom den godhet som Du visade den botfärdige rövaren när Du sade till honom: ”Idag ska du vara med mig i Paradiset”, ber jag Dig, gode Jesus, att i min dödsstund visa mig Din barmhärtighet. Amen.


Jesus, Barmhärtighetens oändliga djup, jag ber Dig vid minnet av Dina Sår, som trängde in i Din benmärg och i djupet av Din varelse, att dra mig, eländiga syndare, överväldigad av allt det jag är skyldig till, bort från synden och att gömma mig från Ditt Ansikte som med rätta är förargat på mig. Göm mig i Dina Sår tills Din rättvisa vrede har gått över. Amen. 




Jesus, starka Lejon, odödliga och oövervinnelige Konung, påminn Dig den Smärta vilken Du uthärdade när all Din styrka, både andlig och kroppslig, var helt slut. Du böjde Ditt Huvud och sade: ”Det är fullbordat.” Genom denna ångest och sorg, ber jag Dig Herre Jesus, att ha förbarmande med mig i min sista timma, när min ande är så oroad och försvagad. Amen.




Jesus, Faderns ende Son, Hans härlighet och avbild av samma väsen, påminn Dig den enkla och ödmjuka överlåtelsen när Du överlät Din ande till Din Fader och sade: ”Fader, i Dina händer överlämnar jag min ande,” och med Din Kropp alldeles sönderslagen, med Ditt brutna och barmhärtiga Hjärta öppet för att frälsa oss, andades Du ut. Du helgonens Konung, genom denna dyrbara död, ber jag Dig, trösta mig och hjälp mig att motstå det onda, köttet och världen, så att jag, död från denna värld, kan leva endast för Dig. Jag ber Dig att i min dödsstund ta emot min pilgrimssjäl, som varit i landsflykt och som nu kommer tillbaka till Dig. Amen. 


Jesus, sanna och livgivande Vinstock. Kom ihåg allt det Blod som rann från Din sargade Kropp då Ditt huvud slutligen böjdes ned och soldaten öppnade Din sida med sin lans, så att de sista dropparna av Blod och Vatten strömmade ut. För detta oerhörda lidandes skull ber jag Dig, kärleksrike Jesus, att genomtränga mitt hjärta, så att jag dag och natt utgjuter ångerns och kärlekens tårar. Omvänd mig helt och hållet till Dig, så att Du kan bo i mitt hjärta och min omvändelse vara Dig välbehaglig. Låt slutet av mitt liv präglas av helighet, så att jag kan få lova Dig i evighet med alla Dina helgon. Amen. 


Min Herre Jesus Kristus, den levande Gudens Son, tag emot min bön med samma glödande kärlek med vilken Du uthärdade Din Allraheligaste Kropps alla Sår. Förbarma Dig över oss alla, levande och döda. Öppna Din barmhärtighet för oss, ge oss Din nåd, förlåtelse för alla synder, efterskänk oss all skuld och ge oss till sist det eviga livet. Amen.




Och så den mest kända bönen av Birgitta, en bön som Efs-predikanten, poeten och riksdagsmannen Tore Nilsson (1919-98) gärna använde:


O Herre,
kom snart och lys upp natten.
Såsom döende längtar, så längtar jag efter dig.
Säg min själ att inget händer, utan att du tillåter det,
och att inget som du tillåter är tröstlöst.
O Jesus, Guds Son,
du som stod tyst inför dem som dömde dig,
håll tillbaka min tunga, till dess jag fått besinna vad och hur jag skall tala.
Visa mig vägen och gör mig villig att vandra den.
Vådligt är att dröja och farligt att gå vidare.
Så uppfyll då min längtan och visa mig vägen.
Jag kommer till dig, såsom den sårade kommer till läkaren.
Giv, o Herre, mitt hjärta ro.
Plus Birgittas morgonpsalm, även om det skulle vara kväll när du läser detta:


1. Du som är morgonrodnadens klarhet
lyser nu upp både himmel och jord.
Bortdrivet, skingrat är jordlivets mörker,
och alla himlar får ljus ifrån dej.
Ja, så som ljuset går fram ifrån solen,
så strömmar misskund och nåd ifrån dej.

2. Du är en rikt överflödande källa,
bräddfylld av nåd till de nödställdas hjälp.
Genom din kärlek, som dragit mej till dej,
de som är döda i synd ska få liv.
Ja, både sotsvarta, lata och kalla
ska i din blödande kärlek få liv.


Text: Birgitta Birgersdotter (1303-1373), bearb. A.H. 2010
Musik: Joël Blomqvist 


Den äldsta avbildningen av Birgitta (Johannes Junge ca 1425):

lördag 11 juli 2020

Susanna, Johanna och Maria Magdalena

Påskvänner!

En annan folklig - eller ska vi säga i god mening barnslig? - visa som passar på Apostladagen är Jan Arvid Hellströms När Jesus kom till oss och gick på jorden, se Youtube-klippen nedan. (Av någon anledning tycker mina barn väldigt mycket om raden "Andreas kunde bara inte prata").

Själv har jag tilldiktat en vers om "apostlarnas apostel" Maria Magdalena och hennes väninnor, av vilka åtminstone Johanna, hustru till Herodes´ skattmästare Kusas, torde ha varit tämligen rik. Det står ju också hos Lukas att de betjänade de övriga lärjungarna med sina ägodelar. Ungefär som Jenny Lind (200 år i år) sponsrade trubaduren Oscar Ahnfelt och utgivningen av hans andliga sånger. (Det är att kunna hantera Mammon, det).




Tilläggssång om brudarna i Lukas 8:

När Jesus kom till oss och gick på jorden,
då ville han ha dom som följde med.
Då såg han några tjejer stå vid vägen
och sa till dom: Nu är jag här, följ med!
Susanna sa: Ja, honom vill jag följa,
för allt han sagt är helt och hållet sant!
Johanna sa: Och jag har gott om pengar!
Maria Magdalena sa: Va´ bra!
Då kan vi gå tillsammans, ni och jag!

Matteus, Jakob och Johannes

Påskvänner!

En liten folklig (men alls icke vanvördig) visa inför Apostladagen ("Polare" av Ingemar Olsson):



Sista versen innehåller - precis som morgondagens evangelietext - en uppräkning av de tolv första apostlarna, som inte är så dum ifall vi faktiskt vill försöka lära oss deras namn! En sång för konfagruppen men kanske faktiskt även för oss äldre. Mycket pedagogiskt faktiskt! Tack Ingemar!

lördag 4 juli 2020

Apostel / missionär

Påskvänner!

Det här är intressant! Stefan Swärds utredning om de fem tjänstegåvorna är högaktuella, även för Svenska kyrkan och Efs. Det finns naturligtvis en unik apostolisk tjänst som är kopplad till "de tolv" och som gjort att vi ogärna använt den benämningen om kreti och pleti. Men vi har faktiskt också av gammalt talat om "Västmanlands apostel" (David), "Hälsinglands apostel" (Staffan) och "Grönlands apostel" (Hans Egede) när det gäller just pionjärmissionärer i vårt eget land och annorstädes.

Så, återigen, läs Stefan Swärd om skillnaden mellan pastorn och läraren (de gåvor vi ofta fokuserat på) å ena sidan och profeten, evangelisten och aposteln å andra sidan. Observera hur de alla de tre sistnämnda har sina unika motsvarigheter i de kategorier som fått förmedla Den Heliga Skrift till oss, (även om Matteus och Johannes var både evangelister och apostlar), men samtidigt också i sekundär mening alldeles uppenbart är tänkta att vara förblivande tjänstgåvor till den kristna församlingens utbredning och uppbyggelse (särskilda evangelister har ju också anställts här i Sverige, speciellt av dåvarande Missionsförbundet och Pingströrelsen). Mycket tänkvärt!